Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež je zapustil Vatikan in poletel v Castel Gandolfo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 28. 02. 2013 / 18:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež je zapustil Vatikan in poletel v Castel Gandolfo

Odhod ob 17. uri in sedem minut; nocoj ob 20. uri se pontifikat Benedikta XVI. zaključi.

Papež Benedikt XVI. je danes ob 17. uri in sedem minut s helikopterjem zapustil Vatikan. Tik pred 17. uro se je iz svojega stanovanja v tretjem nadstropju Apostolske palače odpravil na dvorišče Damasus, kjer se je poslovil od vatikanskega državnega tajnika kardinala Tarcisia Bertoneja in njegovih sodelavcev.

V papeževo čast se je na notranjem dvorišču renesančne palače zbrala velika častna formacija Papeške švicarske garde. Prišli so tudi ostali sodelavci državnega tajništva in drugih uradov v kuriji, ki so papeža pozdravili z glasnim aplavzom. Na Trgu sv. Petra se je zbralo več tisoč vernikov, ki so preko velikih ekranov spremljali papežev odhod.

V avtomobilu z registrsko oznako SCV-1 se je Benedikt XVI. v spremstvu svojega osebnega tajnika nadškofa Georga Gänsweina odpeljal proti vzletišču za helikopterje, kjer ga je že čakal kardinal dekan Angelo Sodano. Na portugalskem kolegiju tik za vatikanskimi zidovi ob heliodromu so tamkajšnji stanovalci izobesili velik poslovilni plakat za svetega očeta.

Po petnajstminutnem letu je Benedikt XVI. prispel v papeško letno rezidenco v Castel Gandolfu, kjer se je z balkona tamkajšnje palače poslovil tudi od prebivalcev malega mesta jugovzhodno od Rima. Nocoj ob 20. uri se njegov pontifikat zaključi. Prvič po letu 1294 bo Petrov sedež tako izpraznjen ne zaradi papeževe smrti, ampak zaradi negovega prostovoljnega odstopa.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh