Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: koronavirus in nevarnost za »virusni genocid«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 31. 03. 2020 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2020 / 06:58
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež: koronavirus in nevarnost za »virusni genocid«

Sveti oče občuduje ljudi, ki tvegajo svoje življenje, da bi zdravili obolele in zdrave obvarovali pred okužbami.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je poslal posebno pismo Robertu Andrésu Gallardu, predsedniku Panameriškega odbora sodnikov za družbene pravice, v katerem je pozdravil odločitev vlad, ki v času epidemije koronavirusa na prvo mesto postavljajo zdravje v družbi, poroča Radio Vatikan. Če tega ne bi storili, bi šlo za izbiro smrti, v pismu poudarja sveti oče.

Prihodnost je po papeževih besedah zdaj, v lakoti »ljudi, ki nimajo stalnega dela«, v »nasilju«, v »pogoltnežih, ki so se pojavili«, v »nečloveških zločincih, ki so resnična rana prihodnosti družbe«. Prihodnosti, ki bi ji lahko brez pravih izbir grozil scenarij t.i. »virusnega genocida«.

Sveti oče v pismu Gallardu, ki ga pozna že dlje časa, izraža svojo zaskrbljenost zaradi »geometričnega napredovanja pandemije«, obenem pa tudi občudovanje mnogih oseb, zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, prostovoljcev, redovnikov in redovnic ter duhovnikov, ki tvegajo svoje življenje, da bi zdravili obolele in zdrave obvarovali pred okužbami.

Papež: že zdaj je pomembna tudi priprava na čas po pandemiji

Papež pohvali tudi vlade, ki se s krizo soočajo s sprejemanjem odločitev, pri katerih je na prvem mestu zaščita državljanov. Kljub temu, da gre večkrat za ukrepe, ki »motijo tiste, ki jih morajo upoštevati,« pa papež spomni, da so ti nujno potrebni »za skupno dobro«. Vlade, ki delujejo na ta način, po Frančiškovih besedah kažejo, da sprejemajo odločitve, s katerimi dajejo prednost ljudem pred vsem drugim. »In to je pomembno, saj vsi vemo, da zaščititi ljudstvo pomeni gospodarsko katastrofo.« Kljub temu pa »bi bilo žalostno, če bi se države odločile nasprotno, saj bi to vodilo v smrt zelo velikega števila oseb in bi šlo za neke vrste virusni genocid,« je še zapisal papež.

Ob koncu pisma Gallardu sveti oče poudari, da je že zdaj pomembna tudi priprava na čas po pandemiji. Pri tem sodniku omeni srečanje z Dikasterijem za celostni človeški razvoj minuli petek, ko so skupaj razmišljali o sedanjosti in prihodnosti.

Svojo zadnjo misel v pismu predsedniku Panameriškega odbora sodnikov za družbene pravice papež Frančišek namenja »gospodarski prihodnosti«. Pri tem navaja misel ekonomistke Mariane Mazzucato, predavateljice na londonski šoli University College, ki v eni izmed svojih zadnjih knjig razmišlja o tem, kako se v svetovnem gospodarstvu špekulanti in rentniki pretvarjajo, da ustvarjajo vrednost. Obenem poziva k vnovičnemu premisleku o tem, da je vrednost ključ za ustvarjanje drugačnega in boljšega sveta. Po papeževih besedah nam to lahko pomaga pri razmišljanju glede prihodnosti.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh