Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Lizbončanom: oprostite za nered ob mojem obisku!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 04. 2023 / 09:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.04.2023 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Lizbončanom: oprostite za nered ob mojem obisku!
Papež z županom Lizbone Carlosom Moedasom. FOTO: Vatican Media

Papež Lizbončanom: oprostite za nered ob mojem obisku!

Papež Frančišek je minuli konec tedna v avdienco sprejel Carlosa Moedasa, župana Lizbone, ki bo med 1. in 6. avgustom gostila 37. svetovni dan mladih.

Župan je objavil tvit s kratkim video sporočilom, ki ga je papež Frančišek namenil prebivalcem portugalske prestolnice, poroča Radio Vatikan.

Papež je najprej pozdravil Lizbončane, ki imajo veliko dela v pripravi na prihod mladih z vsega sveta, nato pa izrazil svoje veselje nad tem, da se vrača v Lizbono. Obenem se jim je opravičil za nered, ki bo v tistem času nastal med njimi, ter se jim zahvalil za gostoljubnost. »Hvala, da ste v to odprtost srca položili upanje. Želim vam vse dobro, naj vas Bog blagoslavlja in vam daje moč za naprej. In hvala vam za vse to delo. Naj vas Bog blagoslovi,« je svoj pozdrav Lizbončanom sklenil sveti oče.

Na dogodek je prijavljenih že več sto tisoč mladih. FOTO: Vatican Media

Pomožni škof Lizbone zagovarja porabo sredstev za pripravo svetovnega srečanja

Pomožni škof Lizbone Americo Aguiar pa je sto dni pred začetkom svetovnega dneva mladih v Lizboni stopil v bran kritikam, da priprava srečanja v portugalski prestolnici terja previsoke stroške. Kot je po navedbah spletnega portala Vatican News pojasnil v pogovoru za nemški katoliški radio, lahko razume kritične glasove, »vendar bi morali te izdatke razumeti kot naložbo«. Mladi po vsem svetu so trpeli zaradi omejitev druženja med koronaepidemijo in »zdaj jim želimo dati priložnost, da potujejo in se z drugimi srečujejo iz oči v oči«, je pojasnil škof Aguiar: »To pa žal ni zastonj.« Prepričan je, da bo končni rezultat na koncu pozitiven, saj obiskovalci Lizbone »navsezadnje porabijo denar tudi za nastanitev, hrano in prevoz«.

Mladi po vsem svetu so trpeli zaradi omejitev druženja med koronaepidemijo in zdaj jim želimo dati priložnost, da potujejo in se z drugimi srečujejo iz oči v oči.

Ozadje

V preteklih mesecih se je na Portugalskem razvnela burna razprava o financiranju svetovnega dneva mladih zaradi trenutnih težkih gospodarskih razmer. Predvsem predvideni stroški za oltarni oder (okoli 5 milijonov evrov), na katerem bo papež Frančišek obhajal sklepno bogoslužje, so med prebivalstvom povzročili ogorčenje in nerazumevanje. Po vztrajnih kritikah je bil proračun občutno zmanjšan. Na dogodek je prijavljenih že več sto tisoč mladih.

Kupi v trgovini

158 - Kristus živi
Cerkveni dokumenti
10,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh