Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež moli za prebivalce L'Aquile

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 09. 04. 2009 / 06:57
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež moli za prebivalce L'Aquile

Sveti oče je na včerajšnji splošni avdienci ponovno izrazil solidarnost do žrtev ponedeljkovega potresa v mestu L'Aquila v osrednjeitalijanski pokrajini Abruzzo, ki je terjal 250 človeških življenj in več kot tisoč ranjenih ter povzročil ogromno materialno škodo.

Papež Benedikt XVI. je prebivalcem abruškega območja zagotovil, da niso sami, da je z njimi tudi on, in takoj ko bo mogoče, bo L'Aquilo obiskal tudi sam. Vsem trpečim je zagotovil svoje molitve ter spodbudil reševalce, policijo in številne prostovoljce, ki nesebično pomagajo prizadetim ter s tem kažejo, kako pomembna je v tako bolečih trenutkih solidarnost.

Papež je sicer včerajšnjo katehezo na Trgu svetega Petra, kjer se je zbralo približno 15.000 romarjev, posvetil velikemu tednu in razmisleku o daru odrešenja. Jezus je prevzel skromno človeško naravo kot sad svobodne odločitve in velikodušnega pristanka na odrešenjski načrt svojega očeta, je dejal papež in poudaril, da je Jezus vse to naredil iz ljubezni do nas. Iz ljubezni je postal naš brat in iz ljubezni do nas je delil položaj vsakega moža in žene.

Sveti oče je nato govoril o pomenu velikonočnega tridnevja in vernike povabil, naj odprejo svoja srca velikonočni skrivnosti. Zbrane na Trgu svetega Petra je spomnil, kako bodo na veliki četrtek duhovniki obnovili svoje obljube in tako okrepili svojo zvestobo Kristusu, ki jih je izbral za svoje služabnike. Zvečer se bo Cerkev spominjala zadnje večerje ter postavitve evharistije, duhovništva in nove zapovedi ljubezni. To je darovanje nove zaveze vsem ljudem, ne glede na raso ali kulturo, je poudaril Benedikt XVI. in vernike povabil, naj se na veliki četrtek Bogu zahvalijo za dar evharistije, ki naj jo prejemajo pobožno in jo častijo z živo vero.

Veliki petek, ko je Jezus za odpuščanje naših grehov daroval svoje življenje, bo zavit v tišino. Človeškemu razumu sta Kristusov pasijon in njegova smrt na križu nerazumljiva in se lahko zdita nekaj nesmiselnega. Bog v svoji vsemogočnosti postane človek in trpi, naloži si vso človeško tragedijo, da bi odrešil človeka in zanj celo umre, je spomnil papež in dodal, da Jezusova smrt privablja v spomin neštete človeške bolečine in zlo, ki pritiskajo na človeštvo vseh časov: težo umiranja, sovraštva in nasilja, ki okrvavljajo zemljo. Kristusov pasijon se nadaljuje v trpljenju ljudi, je dejal Benedikt XVI. in poudaril, da je veliki petek dan za prebuditev vere ter okrepitev upanja in poguma.

Med velikonočno vigilijo, ko bodo zadonele pesmi veselja ob Gospodovem vstajenja, bo ponovno potrjena zmaga luči nad temo ter življenja nad smrtjo. Sveti oče je vernike povabil, naj globoko doživijo velikonočno tridnevje, da bi vedno bolj bili deležni Kristusove skrivnosti.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh