Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na avdienci o ‘pristni avtoriteti’

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 11. 06. 2009 / 06:55
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež na avdienci o ‘pristni avtoriteti’

Papež Benedikt XVI. na včerajšnji splošni avdienci spregovoril o irskem krščanskem mislecu Janezu Scotu Eriugeni

Papež Benedikt XVI. je na včerajšnji splošni avdienci na Trgu svetega Petra petnajst tisočim vernikom spregovoril o irskem krščanskem mislecu Janezu Scotu Eriugeni, ki je živel in deloval v začetku 9. stoletja. Eriugena, ki po papeževih besedah predstavlja radikalni platonizem in na prvi pogled celo zagovarja panteistične poglede, je trdil, da si avtoriteta in razum nista v nasprotju, pač pa prava vera in prava filozofija sovpadata.

V enem od svojih spisov je irski teolog zapisal, da je treba tisto obliko avtoritete, ki ni potrjena z razumom, obravnavati kot slabo, sveti oče pa je dodal, da pristna avtoriteta resnično nikoli ni v protislovju z razumom, kakor tudi razum nikoli ne more nasprotovati avtoriteti. Prva in druga brez kakršnega koli dvoma izvirata iz istega vira, ki je Božja modrost, je poudaril Benedikt XVI. in dodal, da je to še danes prava pot za ustrezno branje Svetega pisma.

Gre namreč za odkrivanje skritega smisla v svetem spisu in to predpostavlja posebno notranje urjenje, zahvaljujoč kateremu razum odpre zanesljivo pot resnici. To urjenje temelji na gojenju nenehne razpoložljivosti za spreobrnjenje, je poudaril sveti oče. Spreobrnjenje srca pa po papeževih besedah mora napredovati skupaj z ustrezno miselno analizo biblične strani. Papež je ob tem pojasnil, da natančno in popolnoma pravilno razumevanje svetih spisov lahko dosežemo le zahvaljujoč neprestanemu očiščevanju očesa srca in očesa razuma.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh