Zapri
Iskanje

Papež napisal predgovor v knjigi o posvečenem življenju

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 14. 05. 2021 / 05:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.05.2021 / 15:19
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež napisal predgovor v knjigi o posvečenem življenju

Papež napisal predgovor v knjigi o posvečenem življenju
Frančišek: Cerkev je šola občestva. Vsi stanovi so enako potrebni.

Papež med srečanje s frančiškani leta 2014 FOTO: Vatican Media

V Italiji danes pričakujejo izid knjige z naslovom »Kakor sol in kvas – zapiski o teologiji posvečenega življenja Cerkve« s predgovorom papeža Frančiška, poroča Radio Vatikan. Avtorja dela sta frančiškanska patra Valentino Natalini in Ferdinando Campana, ki v ospredje postavljata nauk Cerkve o posvečenem življenju prek tem, kot so posvečenje, preroštvo, poslanstvo, bogoslužje, eshatologija, duhovnost, svetost in podobno.

Cerkev je lepa zaradi ljubezni Ženina

Papež Frančišek v predgovoru h knjigi o posvečenem življenju, ki danes izide pri Vatikanski založbi, piše, da je »Cerkev lepa, ker je ljubljena od svojega Ženina in Gospoda«. Ženinova ljubezen je tista, ki Cerkev naredi lepo in srečno, papež pa ob tem izpostavi tri »življenjske stanove«, ki so zanjo značilni in so jo vedno bogatili. Kot pojasnjuje, ne gre za tri ločene drže, ki so med seboj v boju, tri samotne otoke sredi oceana ali za tri gradove, utrjene na vzvišenih in nadutih gorah.

Ali so bratje ali polbratje

Po papeževih besedah »sveto Božje ljudstvo zelo dobro sluti, če so sredi njegove skupnosti trije bratje ali trije polbratje, trije sovražniki, ki se ne menijo drug za drugega ali se med seboj borijo, ali pa so tri čudovita ustvarjena bitja, ki se vzajemno podpirajo in se drug za drugega podarjajo, da bi drugi rasel«. Skozi zgodovino Cerkve so se včasih pokazali nasilni in maščevalni pojavi: prišlo je do klerikalizma ali do posvetne duhovnosti, ki »nista izražala služenja in pričevanja o pristnem krščanskem življenju«, temveč »prevzetnost in maščevalnost moči«. Včasih so mislili, da je določen posamezen stan boljši od drugih, da je zajamčen, morda celo brez potrebne ponižnosti in življenjske doslednosti. Občasno je prišlo tudi do zahteve po avtonomiji glede na druga dva življenjska stanova, da bi iz Cerkve, ki je dom in šola občestva in bratstva enega Božjega ljudstva, naredili »drhal subjektov, ki so samozadostni, ošabni in domišljavi v zvezi s svojimi zahtevami«, pri čemer pa so ljudje pozabljali, da »na cilj pridemo prvi, ko vsi trije subjekti tja prispejo skupaj«.

Vsi trije stanovi v Cerkvi enako potrebni

Frančišek v uvodu izpostavlja, kako p. Valentino Natalini, devetdesetletni frančiškanski teolog, predstavi nauk s »čistostjo neofita«, preprosto in globoko, ne da bi se pustil ukaniti teološkim šolam, ki so bodisi »preveč napredne, da bi počakale na potreben čas in načine za podelitev svojih idej z drugimi«, ali pa so »pozne pri sprejemanju lepote novosti in razvoja nauka Cerkve v koraku z darovi Duha, ki vedno preseneča«. Besedilo knjige je obogateno z meditacijami in premišljevanji p. Ferdinanda Campane, izvedenca za bogoslužje ter navdušenca nad teologijo in duhovnostjo, ki ga papež imenuje »moj dolgoletni dragi prijatelj«.

Frančišek v zapisu izpostavi še vzajemnost »petrinskega« in »marijanskega načela« v Cerkvi ter poudari, da so trije življenjski stanovi, o katerih govori knjiga, »enako potrebni in sestavni del Cerkve«. V tej smeri je tudi sv. Janez Pavel II. napisal preroško apostolsko spodbudo o posvečenem življenju Vita consecrata, skupaj s spodbudama za duhovnike Pastores dabo vobis ter za laike Christifideles laici. Ob koncu sveti oče izrazi še željo, da bi branje nove knjige pomagalo poglobiti skrivnost Svete Matere Cerkve.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
7,00€ Poglej izdelek: Beseda za na pot
Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close