Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež obsoja hinavščino v Cerkvi in politiki

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 08. 2021 / 13:54
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 14:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež obsoja hinavščino v Cerkvi in politiki
Papež Frančišek med splošno avdienco 25. avgusta 2021 FOTO: Vatican Media

Papež obsoja hinavščino v Cerkvi in politiki

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco odločno obsodil hinavščino na vseh področjih družbenega življenja.

Gre za močno razširjen pojav, žal tudi v Cerkvi, je sveti oče po navedbah avstrijskega Kathpressa in Radia Vatikan pojasnil udeležencem avdience v vatikanski dvorani Pavla VI. To bi lahko označili kot »strah pred resnico«. Ta strah dobro uspeva v okolju, kjer so medsebojni odnosi »v znamenju formalizma«.

Hinavec se skriva za masko, ker nima dovolj poguma, da bi se soočil z resnico.

Hinavec se skriva za masko, ker nima dovolj poguma, da bi se soočil z resnico, je dejal papež. Takšen človek ne zmore odpreti svojega srca in pogosto tudi ni sposoben ljubiti: omejen je na življenje v sebičnosti. V vsakdanjem življenju obstaja mnogo priložnosti, v katerih se lahko pokaže hinavščina. Pogosto se skriva na delovnem mestu, kjer nekdo poskuša biti prijatelj do sodelavcev, medtem pa jih zaradi tekmovalnosti udarja od zadaj.

FOTO: Vatican Media

Tudi v politiki je veliko hinavščine. Nič nenavadnega ni, da najdemo hinavce, ki v javnosti govorijo nekaj, v zasebnem življenju pa ravnajo povsem drugače. Posebej nevzdržna pa je hinavščina v Cerkvi, je poudaril Frančišek in pri tem navedel besede iz evangelija po Mateju: »Vaš govor naj bo 'da', 'da', 'ne', 'ne'; kar je več kot to, je od hudega« (Mt 5,37). Kdor tega ne upošteva, po papeževih besedah ogroža edinost v Cerkvi.

Papež se je paraolimpijcem zahvalil za »pričevanje o upanju in pogumu«

Ob koncu splošne avdience je papež pozdravil športnike, ki se udeležujejo paraolimpijskih iger v Tokiu, in se jim zahvalil za njihovo »pričevanje o upanju in pogumu«. »Ti športniki namreč dokazujejo, kako športna predanost pomaga premagati navidezno nepremostljive težave,« je dejal sveti oče.

Paraolimpijski športniki dokazujejo, kako športna predanost pomaga premagati navidezno nepremostljive težave.

V japonski prestolnici so se včeraj uradno začele paraolimpijske igre, ki bodo trajale do 5. septembra. Udeležujejo se jih tudi paraolimpijci iz Slovenije: našo državo v Tokiu tokrat predstavlja sedem vrhunskih športnikov invalidov.

FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh