Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež odhaja na pot

Objava: 21. 09. 2015 / 07:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež odhaja na pot

Pogovor s kardinalom Parolinom pred papeževim potovanjem na Kubo in v ZDA.

Papež Frančišek je danes pričel deseto mednarodno apostolsko potovanje na Kubi in v Združene države Amerike. V dneh pred odhodom je vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin za vatikansko televizijo spregovoril o pričakovanjih v obeh državah, ki sta po petdesetih letih začeli pomenljiv proces vnovičnega diplomatskega zbliževanja.



Stališče Svetega sedeža glede tega je dobro znano. Izhaja iz dejstva, da ne glede na njeno utemeljitev blokada neke države vedno povzroči stisko in trpljenje prebivalstva. Sedaj torej lahko upamo, da bodo spremembe v smeri odprave omejitev, predvsem na gospodarski ravni, prinesle tudi večjo odprtost z vidika svobode in človekovih pravic, razcvet teh temeljnih dejavnikov za življenje oseb in narodov.

Ena pomembnejših postaj papeža Frančiška na Kubi bo svetišče Device ljubezni iz El Cobra. Marijanska pobožnost je med temeljnimi značilnostmi katoliške vere Latinoameričanov. Devica ljubezni je vedno spremljala zgodovino Kubancev, v veselju in bolečini, boju, trpljenju in razvoju. Sveti oče se bo po Parolinovih besedah tam tako srečal »s srcem otoka in naroda«.

Ameriški škofje pravijo, da bo papež s svojim prihodom s Kube, kot migrant, Američane spomnil, da so »država priseljencev«. Migracija bo nedvomno ena izmed tem, ki jim bo sveti oče posvetil pozornost v svojih nagovorih. To vprašanje je namreč v teh dneh njegova stalna skrb. Med apostolskim potovanjem bo o tem lahko spregovoril v državi, ki ima dolgo zgodovino priseljevanja in istočasno dolgo zgodovino odprtosti, sprejemanja in integracije. Vatikanski državni tajnik si želi, da bi srečanje papeža, ki ta problem nosi v srcu, z državo, ki pojav migracije dobro pozna, pokazalo smernice za rešitev trenutnih bolečih izzivov.

Med dogodki na programu obiska v Washingtonu, ki bo papeževa prva postaja v ZDA, je kanonizacija bl. Junipera Serre. Lani maja je sveti oče, ko je govoril o tej veliki osebnosti, »očetu Kalifornije« in »svetniku katolištva«, izpostavil vprašanje, če imamo tudi mi takšno velikodušnost, zagon in pogum. To je osnovna lekcija, ki nam jo daje bl. Juniper Serra: navdušenje za prinašanje evangelija. Kardinal Parolin še dodaja, da to danes obenem pomeni vabilo, da bi Cerkev v ZDA sprejela hispansko skupnost, ki je vedno pomembnejša in katere prispevek v Cerkvi je znaten.

Kardinal je v televizijskem pogovoru opozoril tudi na sporočilo okrožnice Laudato si. Ko bo papež obiskal ameriški kongres in Združene narode, bo zagotovo spomnil na podnebne spremembe in zaskrbljenost, ki jo to povzroča glede prihodnosti človeštva, pa tudi na celostno ekologijo, o kateri piše v okrožnici. Tako ne bo manjkal poudarek o presežni naravi osebe, iz katere izvirajo njene temeljne pravice, in povabilo k spremembi naših življenjskih slogov. Papežev dokument predvsem vabi k premišljevanju. Povsem stvarna je namreč zavest, da stvari ne gredo v pravo smer in da je potrebno iskati poti rešitve.

Zadnji dogodki na programu potovanja so povezani s svetovnim srečanjem družin, ki bodo obenem zadnji trenutki priprave na oktobrsko sinodo. Njihov namen je v prvi vrsti opozoriti na lepoto družine in sporočilo ter pomoč, ki ju družini ponuja evangelij. Gre za pozitiven vidik, ne bodo pa pozabljeni izzivi, ki jih družini zastavlja današnji svet. Srečanje s papežem bo udeležencem in celi Cerkvi po kardinalovih besedah dalo navdušenje in željo, da bi oznanjali evangelij družine, obenem pa še, da bi družinam v težavah pomagali živeti ta evangelij v njegovi polnosti, saj je izvir veselja, miru in sreče za vse.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: splet RV / Reuters

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh