Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež ogorčen zaradi pokola v Siriji

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 30. 05. 2012 / 09:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež ogorčen zaradi pokola v Siriji

Vatikan še naprej upa na mirno rešitev spora v duhu načrta Kofija Annana.

Papež Benedikt XVI. je po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija globoko prizadet zaradi pokola v sirskem mestu Hula. Zaradi krvavega napada, v katerem je življenje izgubilo več kot sto ljudi, med njimi skoral petdeset otrok, 'sta tako sveti oče kot tudi celotna katoliška skupnost izredno užaloščena in zaskrbljena', je p. Lombardi včeraj pojasnil v svoji izjavi za javnost.

Sveti sedež je ponovno pozval Sirijo, naj ustavi vsakršno obliko nasilja v državi. Papež pa sprte strani spodbuja, naj si še naprej prizadevajo za mirno rešitev spora 's pomočjo dialoga in sprave' v duhu načrta Kofija Annana. Tudi verniki in poglavarji različnih verstev so pozvani, naj z molitvijo in s sodelovanjem spodbujajo mir v dobrobit celotnega prebivalstva.

Po navedbah Združenih narodov je bilo minuli petek v Huli ubitih sto osem ljudi, med njimi devetinštirideset otrok. Tristo ljudi je bilo v napadu hudo ranjenih. Kot je pojasnil vodja opazovalne misije Združenih narodov general Robert Mood, je večina žrtev izgubila življenje v eksploziji granat ali pa zaradi strelnih ran, zadanih iz neposredne bližine. Opaziti je bilo tudi sledi oklepnikov.

Mednarodna skupnost je krvavi napad ostro obsodila, soodgovornost zanj pa pripisala tudi vladi predsednika Bašarja al-Asada. Vodstvo v Damasku je odgovornost za napad pripisalo 'terorističnim skupinam'.

Štiri dni po pokolu se je posebni odposlanec Združenih narodov za Sirijo, Kofi Annan, včeraj v Damasku sestal s predsednikom države Asadom. Med bivanjem v sirski prestolnici se bo Annan srečal tudi s predstavniki opozicije in civilne družbe. Gre za Annanov drugi obisk v Siriji od njegovega imenovanja za posebnega odposlanca Združenih narodov in Arabske lige pred tremi meseci.

Varnostni svet Združenih narodov je v ponedeljek enoglasno in ostro obsodil krvavi napad, Annan pa je istega dne izjavil, da je zaradi pokola 'osebno prizadet in ogorčen'. Po njegovem mnenju gre za 'gnusno dejanje z dolgosežnimi posledicami'. Odgovorni za napad morajo kazensko odgovarjati, je odločen posebni odposlanec Združenih narodov, ki je tudi pozval 'vsakogar z orožjem, naj spoštuje predlagani mirovni načrt in naj konča z nasiljem'.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh