Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Pij XII. je pomagal italijanskim judovskim internirancem

Objava: 06. 04. 2011 / 04:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Pij XII. je pomagal italijanskim judovskim internirancem

Novi dokumenti pričujejo o nakazilih za pomoč taborišču internirancev 'Caserma San Bartolomeo' v Campagni, ki ga je leta 1939 uredila fašistična vlada.

V Italiji so odkrili nove dokumente, ki pričujejo o neposredni podpori papeža Pija XII. (1939-58) judovskim ujetnikom v letih druge svetovne vojne. Milanski katoliški časnik 'Avvenire' je minuli teden objavil pisma iz zapuščine južnoitalijanskega škofa Giuseppeja Marie Palatuccija (1892-1961), v katerih je zapisano, kako je Pij XII. tedanjemu škofu v Campagni izročil več denarnih nakazil za 'ljudi, ki jih preganjajo zaradi rase'.

Škof Palatucci je Vatikan prosil za človekoljubno pomoč za trpeče v internacijskem taborišču 'Caserma San Bartolomeo' v Campagni, ki ga je leta 1939 v nekem zapuščenem dominikanskem samostanu uredila fašistična vlada. Tja so internirali italjanske jude, pa tudi politične oporečneže, ki pa so bili v taborišču – vsaj v primerjavi z nacistično Nemčijo – deležni 'človeka vrednih' pogojev.

Časnik 'Avvenire' je predstavil dve pismi vatikanskega državnega tajništva, v katerih državni tajnik kardinal Domenico Tardini in njegov namestnik Giovanni Battista Montini 'na izrecno željo papeža' nakazujeta enkrat tri tisoč in enkrat deset tisoč lir. Škof Palatucci v kasnejšem poročilu iz leta 1953 pomoč iz Vatikana ocenjuje na višino 'sto tisoč lir, tedaj kar znatna vsota'.

Po nemški zasedbi Italije leta 1943 so internirancem iz San Bartolomea pomagali pobegniti in jih poskrili po italjanskih gozdovih.

Zapuščina, ki je bila javnosti predstavljena petdeset let po smrti škofa, vsebuje tudi dokaze o škofovem nečaku Giuseppeju Palatucciju. Ta je kot vodja policistov v tedanjem italijanskem mestu Fiume (današnji Rijeki na Hrvaškem) med leti 1937 in 1944 rešil življenje sedem tisočim judom, pri čemer si je pomagal tudi s cerkvenimi kanali. Ko so ga odkrili, so ga Nemci odvedli v koncentracijsko taborišče Dachau, kjer je leta 1945 tik pred osvoboditvijo umrl.

Za Giuseppeja Palatuccija, ki ga je z nazivom 'Pravični med narodi' po smrti odlikoval tudi izraelski Yad Vashem, že teče postopek za razglasitev za blaženega.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh