Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: poleg Madžarske še na Slovaško

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 05. 07. 2021 / 08:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 11:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: poleg Madžarske še na Slovaško
Slovaški romarji med včerajšnjo opoldansko molitvijo na Trgu sv. Petra FOTO: Vatican Media

Papež: poleg Madžarske še na Slovaško

Papež Frančišek je po včerajšnji opoldanski molitvi angelovega češčenja napovedal obisk Slovaške v letošnjem septembru.

»Z veseljem oznanjam, da bom od 12. do 15. septembra, če bo Bog hotel, šel na pastoralni obisk na Slovaško … Najprej bom somaševal v Budimpešti na sklepnem bogoslužju mednarodnega evharističnega kongresa. Iz srca se zahvaljujem tistim, ki pripravljajo to potovanje, in molim zanje. Vsi molimo za to potovanje in za vse osebe, ki pripravljajo ta projekt.«

Po navedbah Radia Vatikan je omenil tudi slovaške romarje, ki so se zbrali na Trgu sv. Petra: »Vidim, da so Slovaki tam (na Trgu sv. Petra) zadovoljni!«

Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je po opoldanski molitvi v izjavi za javnosz pojasnil, da je papež »sprejel povabilo civilnih oblasti in Slovaške škofovske konference«. V dneh med 12. in 15. septembrom bo po navedbah vatikanskega tiskovnega urada obiskal Bratislavo, Prešov, Košice in Šaštin. Program potovanja na Slovaško bo objavljen pozneje.

Slovaška se veseli obiska papeža Frančiška

Nadškof Zvolensky, predsednik Slovaške škofovske konference, se je na napoved papeževega obiska v njegovi domovini odzval z velikim veseljem, poroča spletni portal Vatican News. Frančiškovo potovanje v to evropsko državo je ocenil kot počastitev slovanskih apostolov sv. Cirila in Metoda, katerih bogoslužni spomin obhajamo prav na današnji dan.

5. julij je tako na Češkem kot na Slovaškem narodni praznik, ko se spominjajo prihoda svetih apostolov na tamkajšnje ozemlje: »Ta vest prihaja tudi neposredno pred praznikom naših sv. Cirila in Metoda, oznanjevalcev vere. Onadva sta nas naučila spoštovanja do papeža. Zdaj pa bomo lahko naslednika apostola Petra znova pozdravili na Slovaškem, ga sprejeli v našem vernem občestvu,« je včeraj po papeževi napovedi obiska pojasnil nadškof Zvolensky. 

Četrti obisk papeža na Slovaškem

Frančiškov obisk bo četrto potovanje papeža na Slovaško. Prvič je tja potoval Janez Pavel II. leta 1990, tik po padcu železne zavese, ko je bila Slovaška še del Češkoslovaške republike. Poljski papež je to vzhodnoevropsko državo obiskal še v letih 1995 in 2003. Da sveti oče znova prihaja v njihovo domovino, je po besedah nadškofa Zvolenskega sporočilo usmiljenja do vseh trpečih, do vseh, ki živijo na robu družbe, ki so v stiski – tako v gmotnem kot v duhovnem smislu.

Papež Frančišek vedno znova izraža svojo zaskrbljenost glede blaginje družin in potreb mladih. »Te teme bodo gotovo tudi del papeževega obiska na Slovaškem. Mislim, da lahko od njega pričakujemo veliko duhovno okrepitev,« je prepričan predsednik Slovaške škofovske konference.

Predsednica Caputova: papežu je Slovaška pri srcu

Tudi predsednica države Zuzana Caputova je izrazila svoje veselje, da je papež sprejel njihovo povabilo in napovedal pastoralni obisk na Slovaškem. Ko se je decembra lani s svetim očetom srečala v Vatikanu, ji je dejal, »kako mu je Slovaška pri srcu«. Te besede zdaj gotovo potrjuje dejstvo, da na Slovaškem načrtuje večdnevni obisk. Caputova meni, »da bo navzočnost papeža Frančiška za vse nas sporočilo sprave in upanja v težkih časih, v kakršnih trenutno živimo«.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh