Zapri
Iskanje

Papež septembra na Madžarsko

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 03. 2021 / 10:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 12:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež septembra na Madžarsko

Papež septembra na Madžarsko
Sveti oče Frančišek se bo 12. septembra udeležil sklepne maše svetovnega evharističnega kongresa.

Madžarski predsednik Janos Ader je bil februarja lani na sprejemu pri papežu Frančišku. FOTO: Hungary TodayKot je včeraj za tiskovno agencijo MTI potrdil kardinal Peter Erdö, bo papež Frančišek letos obiskal Madžarsko in daroval sveto mašo ob zaključku svetovnega evharističnega kongresa v nedeljo, 12. septembra. Kongres in obisk svetega očeta sta bila sicer predvidena že za lani – od 13. do 20. septembra, ko naj bi se ga udeležilo več kot 50.000 udeležencev iz 80 držav, kolikor jih je bilo prijavljenih že marca pred prestavitvijo –, a ju je zamaknila epidemija novega koronavirusa in z njo povezani ukrepi.

Upanje in tolažba v težkih časih

»Napoved obiska je za nas veliko veselje in nam vliva upanje in tolažbo v teh zahtevnih časih,« je poudaril kardinal Erdö. Zaključna maša Statio Orbis je vrh vsakega evharističnega kongresa, zato je po njegovih besedah »običajno in primerno«, da se je sveti oče udeleži, kadar se udeleži dogodka. Svetovni evharistični kongres bo sicer predvidoma – če bodo epidemiološke razmere to dopuščale – potekal med letošnjim 5. in 12. septembrom, na njem pa se bodo zvrstili verski dogodki, konferenca, predavanja in koncerti.

Stoletnica diplomatskih odnosov

Že sredi lanskega februarja, po sprejemu v Vatikanu, je madžarski predsednik Janos Ader uradno povabil papeža Frančiška na kongres v Budimpešto. Pri tem je opozoril na lanski jubilej, 100-letnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med Madžarsko in Svetim sedežem, in dodal, da država čaka na nov papežev obisk od leta 1996, ko je tja pripotoval Janez Pavel II. Ader je izpostavil, da je sveti oče tedaj nakazal, da bi z veseljem obiskal Madžarsko: »Njegovega odziva nisem mogel razumeti kot popolno privolitev, a je bil več kot le vljuden komentar na povabilo.«

Odziv škofov in župana

Madžarski škofje so v sporočilu za javnost ob papeževi potrditvi prihodnjega mednarodnega potovanja, kar se je zgodilo med novinarsko konferenco na letalu iz Bagdada v Rim, kamor se je vrnil z zgodovinskega obiska Iraka, zapisali: »Z velikim veseljem smo sprejeli novico, da je sveti oče naznanil svojo odločitev, da bo prišel v Budimpešto na sklepno sveto mašo 52. svetovnega evharističnega kongresa.« Tudi župan Budimpešte Gergely Karacsony je izrazil »ponos in zadovoljstvo«, da bo sveti oče obiskal mesto.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh