Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: pomoč za Haiti, Bangladeš in Vietnam

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 24. 08. 2021 / 18:57
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.08.2021 / 19:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: pomoč za Haiti, Bangladeš in Vietnam
Trpljenje prebivalcev Haitija je nepopisno FOTO: Vatican Media

Papež: pomoč za Haiti, Bangladeš in Vietnam

Na pomoč državam, ki so jih v zadnjih dneh prizadele hude naravne katastrofe, je priskočil tudi papež Frančišek.

Prek Dikasterija za pospeševanje celostnega človeškega razvoja je voditelj Katoliške cerkve namenil več stotisoč evrov pomoči za Haiti, Bangladeš in Vietnam.

Po potresu, ki je po dobrem desetletju znova prizadel Haiti, po navedbah krajevnih oblasti pa je zahteval najmanj 2.200 človeških življenj in ranil okoli 12.000 oseb, je sveti oče prek omenjenega dikasterija poslal prvi obrok v višini 200.000 evrov za podporo prebivalcem v tej najbolj pomoči potrebni fazi, je po navedbah spletnega portala Vatican News danes sporočil prefekt dikasterija kardinal Peter Turkson. Haitijci se poleg dramatičnih razmer zaradi hude naravne katastrofe in politične krize soočajo še z »izjemno težkim položajem zaradi epidemije koronavirusne bolezni«.

Papež želi z denarno pomočjo izraziti svojo duhovno bližino vsem prizadetim, opozoriti na odgovornost mednarodne skupnosti in prebivalce na prizadetih območjih spodbuditi, naj se vendarle pogumno soočijo s prihodnostjo.

Papežev dar, ki ga bodo s pomočjo apostolske nunciature razdelili tistim škofijam na Haitiju, ki jih je potres najbolj prizadel, bo najprej prišel v roke človekoljubnih organizacij, ki imajo neposreden dostop do žrtev potresa. Na ta način želi papež izraziti svojo duhovno bližino vsem prizadetim, opozoriti na odgovornost mednarodne skupnosti in prebivalce na prizadetih območjih spodbuditi, naj se vendarle pogumno soočijo s prihodnostjo.

Vesoljna Cerkev spodbujena k pomoči Haitiju

Ta z molitvijo povezan prispevek k podpori »ljubega haitijskega naroda« je del pomoči, h kateri Vatikan spodbuja vesoljno Cerkev, poleg različnih škofovskih konferenc pa naj bi pri njej sodelovale tudi številne človekoljubne organizacije.

Papež je tudi sklenil, da bo priskočil na pomoč prebivalcem Bangladeša, ki ga je pred kratkim prizadel ciklon Yaas. Državi je že namenil prvi obrok nujne pomoči v višini 69.000 ameriških dolarjev. 100.000 evrov pa prejmejo prebivalci Vietnama, ki so se zaradi družbeno-gospodarskih posledic koronaepidemije znašli v resni stiski, današnjo izjavo za javnost zaključujejo pri omenjenem vatikanskem dikasteriju.

Haiti: v potresu uničenih 60 odstotkov vseh cerkva v eni škofiji

Deset dni po uničujočem potresu v Karibskem morju je tamkajšnja Katoliška cerkev objavila prve podatke o povzročeni gmotni škodi. Poleg doslej 2.207 smrtnih žrtev, 344 pogrešanih in 12.268 ranjenih je potres z močjo 7,2 po Richterjevi lestvici povzročil nepredstavljivo škodo na številnih stavbah, med katerimi je ogromno cerkva. V najbolj prizadeti škofiji Jeremie je uničenih kar 60 odstotkov vseh sakralnih objektov, je po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočil krajevni škof Joseph Gontrand Decoste. Doslej iz te cerkvene pokrajine na jugu države zaradi oviranega dostopa in prekinjenih informacijskih poti skorajda ni bilo podatkov o stanju po potresu.

Poleg doslej 2.207 smrtnih žrtev, 344 pogrešanih in 12.268 ranjenih je potres z močjo 7,2 po Richterjevi lestvici povzročil nepredstavljivo škodo na številnih stavbah, med katerimi je ogromno cerkva.

Številne izmed zdaj povsem uničenih cerkva so bile močno poškodovane že leta 2016, ko je po deželi pustošil orkan Matthew, je pojasnil škof. V zadnji potresni katastrofi 14. avgusta letos pa je hudo škodo utrpelo 26 cerkva v njegovi škofiji. Enajst sakralnih objektov je povsem porušenih, med prizadetimi je tudi Decostova škofijska cerkev, stolnica sv. Alojzija.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh