Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: »potopimo« se v življenje pomoči potrebnih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 10. 2021 / 16:56
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.10.2021 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: »potopimo« se v življenje pomoči potrebnih

Papež: »potopimo« se v življenje pomoči potrebnih

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja v Vatikanu spregovoril o dveh različnih logikah, ki ju vsebuje tokratni evangeljski odlomek

Evangelij današnjega bogoslužja (Mr 10,35-45) pripoveduje o učencih Jakobu in Janezu, ki sta prosila Gospoda, da bi nekega dne sedela ob Njem v slavi, »kot nekakšna prva ministra,« je po navedbah Radia Vatikan dejal sveti oče. Drugi učenci so ju slišali in bili ogorčeni, Jezus pa jim na tej točki potrpežljivo ponudi velik nauk: da prave slave ne dosežemo tako, da se povzdignemo nad druge, temveč da živimo isti krst, ki ga bo On, Jezus, prejel malo za tem v Jeruzalemu, torej križ, in služimo drugim.

FOTO: Vatican Media

Jezus se je s svojim trpljenjem potopil v smrt in daroval svoje življenje, da bi nas rešil. Njegova oz. Božja slava je torej ljubezen, ki postane služenje in ne oblast. Tudi kristjani pogosto iščemo sami sebe in lastno uveljavljanje, namesto da bi služili bližnjemu. Če se želimo približati Jezusu, se moramo potopiti Vanj, v njegovo trpljenje.

Ali določeno delo opravljamo kot služenje ali zato, da bi bili opaženi?

Vedno znova moramo resnične namene svojega srca preveriti z vprašanjem, ali določeno delo opravljamo kot služenje ali zato, da bi bili opaženi. Ne smemo si prizadevati, da bi prekašali druge, temveč se moramo sočutno potopiti v življenja tistih, ki potrebujejo našo pomoč. To je še posebej pomembno danes, po epidemiji koronavirusne bolezni.

Moč za takšno potopitev lahko črpamo iz moči krsta, potopitve v Jezusa, ki smo jo že prejeli po milosti in nas usmerja, nas spodbuja, da hodimo za Njim, da ne iščemo svojega interesa, temveč se podamo v služenje. Ta ogenj je v nas vžgal Sveti Duh, mi pa ga moramo nenehno poživljati.

Papež spomnil na nedavne atentate v Veliki Britaniji, Afganistanu in na Norveškem

Po opoldanski molitvi je papež pozval k molitvi za žrtve nedavnih atentatov v Veliki Britaniji, Afganistanu in na Norveškem ter za njihove svojce. Storilcem je položil na srce, naj zapustijo pot nasilja, ki je vedno pot poražencev in prinaša poraz vsem. Nikoli ne smemo pozabiti, da nasilje spodbuja nasilje.

 V britanskem Essexu je bil v terorističnem napadu umorjen poslanec konservativne stranke David Amess, na Norveškem je islamistični skrajnež z lokom ubil pet oseb, v Afganistanu pa je v samomorilskem napadu na šiitsko mošejo življenje izgubilo najmanj 41 ljudi, več deset pa je bilo huje poškodovanih.

 Papež Frančišek med srečanjem z brezdomci v Vatikanu maja 2021 FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh