Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pet smrtnih žrtev v napadu na Norveškem

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 10. 2021 / 08:19
Oznake: Družba, Nesreča, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2021 / 08:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pet smrtnih žrtev v napadu na Norveškem
Napadalec je v žrtve meril z lokom FOTO: TheDigitalWay/Pixabay

Pet smrtnih žrtev v napadu na Norveškem

V norveškem mestu Kongsberg je moški v včerajšnjem napadu z lokom ubil pet ljudi, dva pa sta bila ranjena, je sporočila tamkajšnja policija.

Napada je osumljen 37-letni danski državljan, ki ga je policija aretirala. Po navedbah STA motiv za napad še ni znan, oblasti pa še niso izključile možnosti, da bi šlo za teroristično dejanje.

Predstavnik policije Oyvind Aas je potrdil, da je bilo v napadu na več krajih v središču Kongsberga, ki leži okoli 80 kilometrov zahodno od prestolnice Oslo, ubitih pet ljudi. Ranjena sta bila dva človeka, ki sta na intenzivni negi v bolnišnici, vendar njuno življenje ni ogroženo, je na tiskovni konferenci pojasnil Aas.

Eden od ranjenih je policist, ki pa v trenutku napada ni bil na dolžnosti. Bil je v trgovini, ki je bila eno od prizorišč nasilnega dejanja.

Domnevni napadalec naj bi se po navedbah nekaterih medijev spreobrnil v muslimansko vero.

Po Aasovih navedbah je policija aretirala moškega, ki je izvedel to dejanje, po njihovih informacijah pa je bila vpletena samo ena oseba. Po podatkih policije gre za 37-letnega Danca, ki živi v Kongsbergu. To informacijo so razkrili, ker so v javnosti krožile številne govorice o napadalcu: nekateri mediji so poročali, da je napad izvedel Norvežan.

Domnevni napadalec naj bi se po navedbah nekaterih medijev spreobrnil v muslimansko vero, česar pa policija ni potrdila.

Glede na razvoj dogodkov je samoumevno, da policija preveri, ali je šlo za teroristični napad, je še povedal Aas, in zaenkrat naj bi bile odprte še vse možnosti.

Norveška policija še preverja, ali je šlo za teroristični napad.

Dogodek je komentirala tudi predsednica norveške vlade Erna Solberg, ki je dejala, da so včerajšnji dogodki pretresli celoten narod. Solbergova je bila včeraj še zadnji dan na položaju premierke: danes jo bo nasledil Jonas Gahr Store, ki je z laburistično stranko slavil na parlamentarnih volitvah sredi letošnjega septembra.

Nacionalni policijski direktorat je po napadu odredil začasno oborožitev vseh policistov po državi, ki običajno sicer niso oboroženi.

Letos je minilo deset let od terorističnega napada na norveškem otoku Utoya.

Tovrstno nasilje je na Norveškem razmeroma redko. Kot spominjajo pri STA, je državo pred 10 leti močno pretresel teroristični napad skrajnega desničarja Andersa Behringa Breivika, ki je najprej v Oslu v bližini premierjevega urada razstrelil bombo, nato pa izvedel še strelski pohod na otoku Utoya, kjer je zasedal tabor podmladka laburistične stranke. V napadu je umrlo 77 oseb.

Samooklicani neonacist Philip Manshaus pa je avgusta 2019 streljal v mošeji na obrobju Osla. Napadalca so obvladali verniki, pri čemer je bil eden huje poškodovan. Pred tem je Manshaus ubil svojo polsestro, posvojenko s Kitajske.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh