Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potrdil kardinalsko komisijo za vatikansko banko

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 19. 02. 2013 / 09:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež potrdil kardinalsko komisijo za vatikansko banko

Dodaten korak na poti k 'očiščenju imena' banke IOR in vatikanskega finančnega urada AIF.

Dva tedna pred odhodom s položaja poglavarja katoliške Cerkve je papež Benedikt XVI. za pet let obnovil sestavo kardinalske komisije vatikanske banke IOR. Štirje izmed petih kardinalov, ki so imenovani v nadzorni svet finančne ustanove, so bili že doslej člani omenjenega telesa. Kot so minuli konec tedna sporočili iz Vatikana, pa bo na položaju predsednika vatikanskega finančnega urada AIF namesto Attilia Nicore odslej sedemdesetletni italijanski kardinal Domenico Calcagno, dosedanji predsednik vatikanske premoženjske uprave APSA.

V okviru preverjanja vatikanskih meril za finančno transparentnost in boj proti pranju denarja je evropska komisija Moneyval opozorila na ustrezno izbiro zaposlenih in boljši finančni nadzor. Komisija je potrdila, da Vatikan izpolnjuje devet izmed šestnajstih zahtevanih meril.

Omenjeno kardinalsko komisijo bo še naprej vodil oseminsedemdesetletni kardinal Tarcisio Bertone, trenutno tudi vatikanski državni tajnik. Člani kardinalske komisije ostajajo devetinšestdesetletni Francoz Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, triinšestdesetletni nadškof v brazilskem Sao Paolu, Odilo Scherer, in triinsedemdesetletni nadškof v indijskem Ranchiju, Telesphore Toppo.

Minuli petek je bil ponovno potrjen tudi že obstoječi nadzorni svet mednarodnih bankirjev in finančnih izvedencev. Nov na njihovem čelu je nemški finančnik Ernst von Freyberg. Kot so še sporočili iz Vatikana, ima celotni nadzorni svet mandat do leta 2015.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/76860BA53174FA31C1257B160038E231?OpenDocument

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh