Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež potuje v Afriko!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 01. 12. 2022 / 13:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2022 / 09:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež potuje v Afriko!
Papež med bogoslužjem za kongovsko skupnost v Rimu julija letos. FOTO: Vatican Media

Papež potuje v Afriko!

Papež Frančišek bo konec januarja in v začetku februarja prihodnje leto odpotoval v Kongo in Južni Sudan, so danes sporočili iz Vatikana.

Potovanje je bilo sprva načrtovano za letos, vendar je bilo prestavljeno zaradi papeževih akutnih težav s kolenom. Na drugem delu poti se bosta papežu pridružila še anglikanski primas nadškof Justin Welby in moderator Škotske cerkve Jim Wallace, poroča spletni portal Vatican News. Trije cerkveni voditelji so v preteklosti že večkrat skupaj pripravljali mirovne pobude za Južni Sudan.

Vatikan v najavi tokratnega papeževega potovanja govori o »ekumenskem romanju za mir«. V Južnem Sudanu, ki velja za najrevnejšo državo na svetu, od leta 2013 vedno znova izbruhne državljanska vojna, v Kongu pa uporniki in milice že desetletja povzročajo negotovost in nasilje, predvsem na vzhodu države.

Papež se bo 1. februarja srečal z žrtvami nasilja z vzhoda Konga.

Notranje razseljeni na poti proti Gomi. FOTO: Vatican Media

Brez načrtov za obisk Gome

Vatikan je ob današnji napovedi objavil tudi program papeževega potovanja. Frančišek bo 31. januarja popoldne prispel v kongovsko prestolnico Kinšaso, kjer se bo srečal s predstavniki vlade, oblasti in civilne družbe. 1. februarja bo obhajal sveto mašo na tamkajšnjem letališču, nato pa se bo srečal z žrtvami nasilja z vzhoda države. Izlet v Gomo na vzhodu Konga, ki je bil načrtovan ob prvotnem obisku, zdaj ni več predviden.

2. februarja je načrtovano srečanje z mladimi na stadionu in s predstavniki Cerkve v osrednji stolnici. Frančišek se bo 3. februarja srečal še s škofi v Kongu, nato pa bo odpotoval v Južni Sudan.

Papež z južnosudanskim predsednikom Kiirom v Vatikanu leta 2019. FOTO: Vatican Media

Ločena srečanja z nasprotniki v državljanski vojni

3. februarja popoldne so v glavnem mestu Južnega Sudana Jubi najprej na dnevnem redu običajna srečanje s predstavniki države in družbe. Presenetljivo je, da se Frančišek in oba cerkvena voditelja iz Velike Britanije, ki ga bosta spremljala v Južnem Sudanu, ne bodo sestali le s predsednikom, pač pa tudi s podpredsedniki. Eden od podpredsednikov je Riek Machar, glavni nasprotnik predsednika Salve Kiira v državljanski vojni.

Papež se bo v Džubi med drugim sestal s skupino notranje razseljenih oseb.

4. februarja se bo papež najprej srečal s škofi in verniki v stolnici v Džubi, popoldne istega dne pa sta na programu srečanje z notranje razseljenimi osebami in ekumenska molitev v mavzoleju Johna Garanga. Frančišek bo 5. februarja na istem kraju daroval sveto mašo, nato pa se bo vrnil v Rim.

Nalaganje
Nazaj na vrh