Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri angelusu: Samo majhni znajo sprejeti Božjo ljubezen [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 09. 07. 2023 / 15:16
Oznake: Odnosi, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.07.2023 / 16:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri angelusu: Samo majhni znajo sprejeti Božjo ljubezen [VIDEO]
Papež Frančišek: »Zaustavimo se ob stvareh, zaradi katerih Jezus hvali Očeta in o "malih", ki jih znajo sprejeti.« FOTO: Vatican News

Papež pri angelusu: Samo majhni znajo sprejeti Božjo ljubezen [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja pozval, naj se pustimo »navdušiti« nad velikimi stvarmi, ki jih Bog dosega, in dobrimi deli, ki tiho spreminjajo svet.

Papež Frančišek je ob pozdravu romarjev, zbranih na Trgu svetega Petra ob nedeljskem angelu Gospodovem, povabil k razmišljanju o molitvi, ki jo Jezus v današnjem evangeliju naslavlja Očetu in se zahvaljuje Gospodu, da je vsa svoja dela razodel »majhnim«, ki znajo sprejeti (Mt 11,25). 

Toda o katerih stvareh govori Jezus? In še, kdo so »mali« , katerim so razodete te stvari? »Zaustavimo se ob stvareh, zaradi katerih Jezus hvali Očeta in o malih, ki jih znajo sprejeti.«

Bog se razodeva tako, da osvobaja in ozdravlja

Gospod je spomnil na nekatera svoja dela: »slepi spregledujejo, […] gobavi so očiščeni, […] ubogim se oznanja evangelij« (Mt, 11,5) in razodel njihov pomen, ko je rekel, da so znamenja delovanja Boga v svetu. Evangeljsko sporočilo je torej jasno, je dejal papež: »Bog se razodeva tako, da človeka osvobaja in ozdravlja z brezplačno ljubeznijo, ki odrešuje.« 

To veličino ljubezni pa ne razume tisti, ki se ima za velikega in si gradi boga po svoji podobi, ki je mogočen, negiben in maščevalen. Tisti, ki so polni samega sebe, ponosni, zaskrbljeni samo za svoje interese, prepričani, da nikogar ne potrebujejo, ne zmorejo sprejeti Boga za Očeta,« je dejal papež.

Majhni lahko sprejmejo velika Božja dela

Le majhni znajo sprejeti in Jezus se zahvaljuje Očetu: »Slavim te«, pravi, ker si malim razodel Nebeško kraljestvo. Hvali ga zaradi preprostih, ki imajo osvobojeno srce domišljavosti in ljubezni do sebe. To je, je pripomnil papež Frančišek, »pravilno vedenje pred Božjimi deli«: dovoliti, da nas ta »navdušijo«, da se lahko razvijejo v našem življenju »z mnogimi dobrimi deli«.

Papež Frančišek je ob koncu povabil vernike, naj se vprašajo, ali se »v poplavi novic, ki nas danes preplavljajo«, znamo »kot otrok čuditi dobremu, ki tiho spreminja svet« in ali se Bogu vsak dan zahvaljujemo za njegovo dela? Marija, ki je poveličevala Gospoda, naj nas napravi sposobne čuditi se njegovi ljubezni in ga s preprostostjo hvaliti.

Nalaganje
Nazaj na vrh