Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: psalmi so »Jezusova molitev« za vse čase [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 19. 06. 2024 / 12:10
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 20.06.2024 / 07:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: psalmi so »Jezusova molitev« za vse čase [VIDEO]
Papež je spomnil, da je letošnje leto razglasil za leto molitve. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: psalmi so »Jezusova molitev« za vse čase [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco vernike spodbudil, naj sodelujejo v »simfoniji molitve« in molijo psalme, kar je počel tudi Jezus. Ob koncu avdience je spomnil na padlega ukrajinskega vojaka in znova pozval k molitvi za mir v svetu.

»Psalmi morajo postati naša molitev, moramo jih ponotranjiti in moliti z njimi,« je po navedbah spletnega portala Vatican News povabil sveti oče in ob tem spomnil, da je v pripravi na jubilej 2025 letošnje leto razglasil za leto molitve.

Simfonija molitve

Z današnjo katehezo je želel spomniti, »da Cerkev že ima simfonijo molitve, katere skladatelj je Sveti Duh, in to je Knjiga psalmov«. Ta »kot vsaka simfonija« vsebuje različne stavke, torej različne zvrsti molitve: »hvalnice, zahvale, prošnje, žalostinke, pripovedi, modrostna premišljevanja in druge, tako v osebni obliki kot v zborovski obliki celotnega ljudstva«. To so po Frančiškovih besedah »pesmi, ki jih je Duh sam položil na usta Neveste, svoje Cerkve«.

Psalmi so resnično vredni naše pozornosti, saj so bili molitev Jezusa, Marije, apostolov in vseh krščanskih rodov pred nami.

Vse svetopisemske knjige, je ponovil papež, so navdihnjene od Svetega Duha, toda Knjiga psalmov je »še posebej polna pesniškega navdiha« in je imela posebno mesto v Novi zavezi. »Psalmi so resnično vredni naše pozornosti, saj so bili molitev Jezusa, Marije, apostolov in vseh krščanskih rodov pred nami.«

Papež pozdravlja romarje. FOTO: Vatican Media

Ko molimo psalme

Ko jih molimo, je pojasnil sveti oče, »jim Bog prisluhne z veličastnim 'orkestrom', občestvom svetnikov«. Spomnil je, da je Jezus, kot beremo v Pismu Hebrejcem, na svet stopil z vrstico iz psalma v srcu: »Glej, prihajam; v zvitku knjige je pisano o meni, da izpolnim, o Bog, tvojo voljo« (prim. Heb 10,7; Ps 40,9), svet pa je, kot je zapisal evangelist Luka, zapustil z drugo vrstico na ustnicah: »Oče, v tvoje roke izročam svojega duha« (Lk 23,46; prim. Ps 31,6).

Po papeževih besedah uporabi psalmov v Novi zavezi zagotovo sledijo tudi cerkveni očetje in celotna Cerkev, pomembno vlogo pa imajo tudi v današnjem svetu: »Ne moremo živeti zgolj na podlagi dediščine preteklosti. Psalmi morajo postati tudi naša molitev. Zapisano je bilo, da moramo v določenem smislu sami postati 'pisci' psalmov, jih narediti za svoje in z njimi moliti.«


Za vse čase

Kadar psalmi ali njihove vrstice »nagovarjajo naše srce«, tako Frančišek, »je dobro, da jih ponavljamo in molimo ves dan.« Psalmi so namreč »molitve za vse čase: ni stanja duha ali potrebe, ki v njih ne bi našla najboljših besed in jih spremenila v molitev«.

Za razliko od drugih molitev psalmi s ponavljanjem ne izgubijo svoje učinkovitosti, ampak jo, »nasprotno, povečajo«, zagotavlja cerkveni voditelj. To pa zato, »ker jih navdihuje Bog, ker 'dihajo' Boga vsakokrat, ko jih prebiramo z vero«.

Psalmi nam pomagajo, da se odpremo molitvi, ki je manj osredinjena na nas same: s psalmi Bogu izrekamo hvalnico, blagoslov ali zahvalo.

Psalm, ki nas vedno spremlja

Papež je vztrajal, da ne glede na naše počutje vedno obstaja psalm, ki nas lahko tisti dan spremlja na naši poti in obogati našo molitev, ki tako ne bo omejena zgolj na prošnje. Psalmi nam pomagajo, tako sveti oče, da se odpremo molitvi, ki je manj osredinjena na nas same: s psalmi Bogu izrekamo hvalnico, blagoslov ali zahvalo.

Papež Frančišek je današnji nagovor sklenil z molitvijo, naj Sveti Duh »to leto priprave na jubilej spremeni v simfonijo molitve«.

Papež med avdienco 3. aprila letos, ko je romarjem pokazal Sveto pismo padlega ukrajinskega vojaka. FOTO: Vatican Media

Sveto pismo ubitega ukrajinskega vojaka vedno na papeževi mizi

Ob koncu današnje kateheze je papež v luči molitve s psalmi znova spomnil na oborožene spore, ki trenutno divjajo v svetu. Zbranim vernikom je zaupal, da ima na delovni mizi Sveto pismo ukrajinskega vojaka, ki je izgubil življenje v boju za svojo domovino: »Na mizi imam ukrajinsko izdajo Nove zaveze in psalmov, ki so mi jo poslali, od vojaka, ki je padel v vojni. S to knjigo je molil na fronti.«

Frančišek je imel v mislih 23-letnega ukrajinskega vojaka Oleksandra, čigar rožni venec in Sveto pismo je prejel pred nekaj meseci.

Papež je danes razkril, da je Oleksandrovo Sveto pismo postavil na svojo pisalno mizo, s čimer je pokazal, kako zelo se ga je darilo dotaknilo.

Oleksandrovo Sveto pismo

Na splošni avdienci 3. aprila letos je papež zbranim predstavil predmete mladega Oleksandra: »V rokah držim rožni venec in izvod Nove zaveze, zapuščino vojaka, ki je umrl v vojni. Temu fantu je bilo ime Oleksandr – Aleksander: star je bil 23 let. Aleksander je bral Novo zavezo in psalme, v knjigi psalmov pa je podčrtal Psalm 130: 'Iz globine kličem k tebi, o Gospod, Gospod, usliši moj glas'. In ta 23-letni fant je umrl v vojni. Za seboj je pustil življenje. To sta njegov rožni venec in Nova zaveza, ki ju je bral in molil. Rad bi, da se ob tej priložnosti vsi umirimo in pomislimo na tega mladeniča in številne druge, ki so umrli v tej norosti vojne. Vojna je vedno uničujoča. Spomnimo se jih in molimo zanje!«

Molitve za Ukrajino

Danes je papež razkril, da je Oleksandrovo Sveto pismo postavil na svojo pisalno mizo, s čimer je pokazal, kako zelo se ga je darilo dotaknilo. Ob koncu avdience je - tako kot vsak teden – znova prosil vernike, naj molijo za Ukrajino in druge države, ki trpijo zaradi vojne: »Še naprej molimo za mir. Vojna je vedno poraz, od samega začetka. Molimo za trpinčeno Ukrajino, Sveto deželo, Sudan, Mjanmar in vsepovsod, kjer ljudje trpijo zaradi vojne. Vsak dan molimo za mir.«

Nalaganje
Nazaj na vrh