Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prinesel upanje češkim katoličanom

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 30. 09. 2009 / 06:57
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež prinesel upanje češkim katoličanom

Tako v Vatikanu kot na Češkem papeževo nedavno potovanje ocenjujejo kot zelo uspešno

Papež Benedikt XVI. je v ponedeljek zaključil svoje 13. apostolsko potovanje izven Italije in prvo na Češko, ki je trajalo tri dni. Sveti oče je ob vrnitvi na rimsko letališče Ciampino odšel v papeško palačo v Castelgandolfu. Papež Benedikt XVI. je na Češkem obiskal tri mesta, prestolnico Prago, središče Moravsko Brno in mesto Staro Boleslav, kraj mučeništva svetega Venčeslava. V Pragi je obiskal cerkev svete Marije Zmagovalke, kjer je počastil kip Deteta Jezusa, v katedrali svetega Vida, Venčeslava in Adalberta pa je molil večernice. V Brnu in Stari Boleslavi je daroval sveto mašo, srečal pa se je tudi češkim predsednikom Vaclavom Klausom in drugimi predstavniki političnih in civilnih oblasti, s predstavniki akademskega sveta in predstavniki ostalih krščanskih Cerkva in verskih skupnosti. Eden od osrednjih namenov papeževega potovanja na Češko, katerega geslo je bilo Kristusova ljubezen je naša moč, je bil spodbuditi tamkajšnjo Cerkev, naj bo v češki družbi kljub zelo razmahnjeni sekularizaciji nosilka vitalnosti, upanja in ljubezni.

Papežev obisk Češke je bil v vsakem pogledu velik uspeh, je takoj po zaključku potovanja za radio Vatikan povedal tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi in dodal, da je apostolsko potovanje doseglo zastavljene cilje, tako glede spodbude in potrditve vere Cerkve na Češkem kot glede vzpostavitve pozitivnih in trdnih odnosov med Cerkvijo in češkim prebivalstvom. Sveti oče je s potovanjem zelo zadovoljen, čutil se je sprejetega v prijateljskem in srčnem vzdušju, tako s strani predstavnikov različnih družbenih področij kot s strani vernikov, ki so se množično udeležili svetih maš, ki ju je daroval.

Eno najpomembnejših papeževih sporočil je bil poudarek na ponovnem odkritju lastnih krščanskih korenin, kar ne velja le za Češko, ampak tudi za vso Evropo. Evropska kultura lahko po Lombardijevih besedah še naprej daje svoj prispevek na področju dostojanstva človeške osebe, demokracije in svobode celotnega človeštva. Benedikt XVI. je na tem potovanju uporabil nov izraz in o Evropi govoril kot o ‘hiši’, je dejal p. Lombardi in dodal, da na ta način lažje razumemo Evropo kot prostor Svetega Duha, prostor pomembne tradicije, ki si prizadeva za človečnost in trajne vrednote. Benedikt XVI. se je poleg osrednjih tem svojega pontifikata dotaknil tudi upanja, ki je po Lombardijevih besedah največji odgovor Cerkve na sekularizirano družbo. Kot glavne sadove papeževega potovanja za Cerkev na Češkem je p. Lombardi navedel potrditev podpore in potrditev v veri v krščanskem življenju.

Praški nadškof kardinal Miloslav Vlk pa je v pogovoru za radio Vatikan poudaril, da je papež Benedikt XVI. s svojim obiskom Češke segel v srca prebivalcev države, in tamkajšnjo Cerkev, ki se spoprijema z zelo razmahnjeno sekularizacijo, ponovno postavil v središče družbenega življenja. Sveti oče je po Vlkovih besedah prinesel predvsem upanje, kajti pred njegovim prihodom je bila Republika Češka predvsem država ateizma in sekularizacije, papeževa navzočnost pa je pokazala ravno nasprotno: da namreč v državi obstajajo tudi verniki.

Sveti oče je ovrednotil češko duhovno tradicijo in kot njen simbolični lik izpostavil zavetnika češkega naroda svetega Venčeslava, v čigar osebi sta povezani družbeno in cerkveno področje, je dejal praški nadškof Vlk in dodal, da so te papeževe besede, še posebej tiste, ki jih je izrekel v kraju mučeništva svetega Venčeslava, v mestu Stara Boleslav, nanj osebno naredile močan vtis. Rimski škof je namreč pri ponedeljkovi sveti maši v tem kraju svetega Venčeslava Čehom postavil za zgled svetosti in zveste hoje za Kristusom.

Na novinarsko vprašanje, kako Čehi ocenjujejo papežev obisk v njihovi domovini, je kardinal Vlk odgovoril, da so odzivi in mnenja resnično zelo pozitivni. Verniki so v papežu videli skromnega in ponižnega človeka. Sprejeli so ga z velikim spoštovanjem in velikim veseljem, je poudaril praški nadškof Vlk. Cerkev na Češkem je po papeževem obisku ponovno postavljena v središče družbenega življenja. Prej se je na Cerkev gledalo kot na majhno skupino na robu družbe in civilnega življenja, z obiskom svetega očeta pa je družba ugotovila, da smo del vesoljne, svetovne Cerkve in da smo sedaj združeni s to veliko moralno in duhovno svetovno avtoriteto, ki je sveti oče, je še dejal kardinal Vlk in izrazil prepričanje, da je imel obisk papeža Benedikta XVI. v Republiki Češki temeljit učinek na razmere, v katerih se nahaja Cerkev v tej državi, pa tudi na njen položaj v družbi.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh