Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež proti površnemu razumevanju samouresničitve

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 27. 06. 2012 / 16:54
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež proti površnemu razumevanju samouresničitve

Pri tem ne gre za stremljenje po moči in posedovanju, pojasnjuje sveti oče.

Papež Benedikt XVI. je obsodil površinsko razumevanje samouresničitve. Po ‘človeški logiki’ se ta pogosto pojavlja v obliki stremljenja po moči in posedovanju, je sveti oče dejal v svojem nagovoru med včerajšnjo splošno avdienco v Vatikanu. “Človek želi z lastnimi močmi zgraditi babilonski stolp, da bi si z Bogom zrl iz oči v oči”, je Benedikt XVI. pojasnil pred več tisoč romarji, ki so se zbrali v dvorani Pavla VI. To pa je napačna pot. Učlovečenje Boga in Jezusova smrt na križu nam kažeta, da do prave samouresničitve človeka lahko pride le s popolno pokorščino Božji volji.

Benedikt XVI. je obenem poudaril, da je krščanstvo dosti več kot le moralni nauk. Ne gre preprosto za to, da posnemamo posamezna Jezusova dejanja, meni sveti oče. Kristjan se mora v svojem delovanju ravnati po ‘temeljnih smernicah’, ki morajo biti del njegovih ‘bitja, misli in občutij’.

Papež je obenem vernike pozval k večji gorečnosti pri molitvi in evharističnem češčenju. Nikoli ne smemo poklekniti v brezbrižni naglici ali pa iz preproste navade. Naš poklek mora biti zavestno dejanje, saj je takšna drža telesni izraz za češčenje Boga, je pojasnil Benedikt XVI.

V svojem teološkem nagovoru je papež spomnil na t.i. Kristusovo hvalnico v pismu apostola Pavla krščanski skupnosti v grških Filipih. Bog je v Jezusu Kristusu postal človek, da bi človeku omogočil ‘vzpon k Bogu’. Jezus pa je opustil ‘Božjo podobo’ in sprejel celotno človeško resničnost, katere del so tudi trpljenje, revščina in smrt. S popolno pokorščino Božji volji vse do smrti na križu je Kristus ljudem ponovno vrnil dostojanstvo, ki ga je človeštvo izgubilo z nepokorščino prvega človeka Adama.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh