Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež s slovesnim bogoslužjem odprl začetek sinode

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 10. 2014 / 07:39
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež s slovesnim bogoslužjem odprl začetek sinode

Papež s slovesnim bogoslužjem odprl začetek sinode

»Pastirji morajo skrbeti za družine in izvrševati Božji načrt ljubezni za njegovo ljudstvo.«

Ob začetku izredne vesoljne škofovske sinode o zakonu in družini je papež Frančišek udeležence posvaril, naj se ne »izgubijo v nečimrnih razpravah«. Tovrstna zasedanja ni so namenjena »razpravi o lepih in izvirnih zamislih ali pa tekmovanju, kdo je pametnejši«, je sveti oče dejal med včerajšnjim slovesnim bogoslužjem ob odprtju škofovskega zasedanja v baziliki sv. Petra v Vatikanu. Gre za to, da »pastirji poskrbijo za družine in izvršujejo Božji načrt ljubezni za njegovo ljudstvo«, je pojasnil Frančišek.



Obenem je poudaril, da trenutno veljavni cerkveni nauk ne bi smel biti edino merilo. Duh nam podarja modrost, »da se povzpemo nad vedenje, da delamo z resnično modrostjo in ponižno ustvarjalnostjo«, je prepričan sveti oče.

Frančišek je v svojem nagovoru v luči odlomka iz Matejevega evangelija o Jezusovem govoru pismoukom izrekel kritiko »hudobnim pastirjem«, ki ljudem iz pohlepa po moči in bogastvu na ramena nalagajo »neznosna bremena«, »ne mignejo pa niti s prstom, da bi jim ta bremena pomagali nositi«. Ob včerajšnjem evangeljskem odlomku o delavcih v vinogradu pa je papež pozval, naj ostanemo zedinjeni v Kristusu, da bi skupaj uresničevali »Božje sanje« in s skupnimi močmi obdelovali, varovali pred divjimi živalmi in skrbeli za Gospodov vinograd. Božje sanje žal pogosto uniči hinavščina »njegovih lastnih služabnikov«, ki iz svojega pohlepa in napuha želijo iz njega narediti to, kar hočejo, s tem pa Bogu odvzamejo možnost, da bi uresničil svoje sanje glede izvoljenega ljudstva. Bog je škofom zaupal nalogo, da njegov vinograd obdelujejo »svobodno, ustvarjalno in marljivo«. Papež je pri tem opozoril pred skušnjavo, da bi si »ta vinograd prilastili«.



Škofje bi lahko Božji načrt preprečili, če ne bi pustili, da jih med zasedanjem vodi Sveti Duh. Srca in misli škofov morajo biti povezana z Jezusom, v »Božjem miru, ki presega vsak um«.

Okoli 250 udeležencev izredne vesoljne škofovske sinode bo v Vatikanu zasedalo do 19. oktobra, razpravljali pa bodo tudi o vprašanju, kako lahko katoliška Cerkev zapolni vrzel med življenjsko stvarnostjo številnih katoličanov in uradnim moralnim naukom Cerkve. Geslo tokratne sinode je »Pastoralni izzivi družine v kontekstu evangelizacije«.



Vir: Kathpress / RV
Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
Skrita moč prijaznosti
Duhovna rast
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh