Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel svojce izraelskih talcev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 04. 2024 / 09:45
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2024 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel svojce izraelskih talcev
Papež se je posvetil svojim gostom, jim prisluhnil in si ogledal fotografije ugrabljenih družinskih članov. FOTO: Vatican Media

Papež sprejel svojce izraelskih talcev

Papež Frančišek se je včeraj srečal s svojci talcev, ki jih od začetka lanskega oktobra zadržuje palestinska teroristična organizacija Hamas, zasebna avdienca v apostolski palači je trajala približno eno uro.

Vatikanski tiskovni urad je po srečanju objavil več fotografij, s katerih je razvidno, kako se papež posveča svojim gostom, jih posluša ter si ogleduje plakate, ki so jih prinesli s seboj in prikazujejo fotografije družinskih članov, ugrabljenih pred šestimi meseci. Po navedbah vatikanskih medijev se bodo svojci Hamasovih talcev v Italiji po avdienci v Vatikanu srečali tudi s predstavniki italijanskih ustanov in judovskih skupnosti v državi.

Papež v pogovoru s svojci Hamasovih talcev. FOTO: Vatican Media

Šest mesecev od ugrabitve

Palestinsko gibanje Hamas je 7. oktobra 2023 izvedlo teroristični napad na Izrael, v katerem je življenje izgubilo več kot 1.100 ljudi. Za talce so vzeli 240 ljudi, med njimi ostarele, ženske in otroke. Več kot 100 ugrabljenih je še vedno v rokah palestinske teroristične organizacije, med njimi so tudi člani družin Bibas, Berger, Dalal, Miran in Nimrodi, katerih svojci so se včeraj srečali s papežem.

Več kot 100 ugrabljenih je še vedno v rokah palestinske teroristične organizacije. FOTO: Vatican Media

Zasebne avdience v Vatikanu so se udeležili:

  • Shulamit Yona Davidovich, koordinatorka talcev in pogrešanih
  • Bezalel Shnaider, stric Shiri Bibas, ki je bila ugrabljena s sinovoma Arielom in Kfirjem (dečka sta bila ob ugrabitvi stara 4 leta oz. 9 mesecev in s tem najmlajša talca, Kfir je svoj prvi rojstni dan obhajal v ujetništvu)
  • Gal Dalal, preživeli udeleženec festivala Supernova in brat 22-letnega Guya, ki je bil ugrabljen med prireditvijo; tudi mati obeh mladeničev, Merav Gilboa Dalal, se je včeraj srečala s papežem
  • Naama in Daniel Miran, sestra in oče 46-letnega Omrija Mirana, ugrabljenega iz kibuca Nir Oz
  • Lee Yam Berger, sestra dvojčica 19-letnega vojaka Agama, ugrabljenega iz vojaške baze Nahal Oz; spremljala jo je sestrična Ashley Sarah Waxman Bakshi
  • Alon in Amit Nimrodi, oče in sestra vojaka Tamirja, ki ga je Hamas ugrabil iz oporišča Cogat

Papež si je pozorno ogledal fotografije ugrabljenih svojcev svojih gostov. FOTO: Vatican Media

Papeževi pozivi k miru

Papež Frančišek je glede bližnjevzhodnega spora doslej že večkrat pozval k prekinitvi ognja in pogajanjem, izpustitvi talcev in humanitarni pomoči trpečemu prebivalstvu. 22. novembra lani se je dvakrat ločeno sestal s svojci izraelskih talcev in skupino Palestincev, katerih sorodniki v Gazi plačujejo visoko ceno vojne. »Frančišek želi izraziti svojo duhovno bližino trpljenju tamkajšnjih ljudi,« je takrat pojasnil njegov tiskovni predstavnik Matteo Bruni.

Po izraelskih podatkih nekateri od talcev, ki so bili zajeti 7. oktobra 2023, niso več živi.

Izrael se je na teroristični napad 7. oktobra 2023 odzval z obsežnim napadom na območje Gaze, v katerem je po palestinskih podatkih doslej življenje izgubilo več kot 30.000 ljudi.

Po izraelskih podatkih nekateri od talcev, ki so bili zajeti 7. oktobra 2023, niso več živi. V okviru izmenjave zapornikov med vlado v Jeruzalemu in Hamasom so bili nekateri talci izpuščeni; v zameno so bili iz zaporov izpuščeni palestinski zaporniki. Nekateri od izpuščenih talcev, ki so se vrnili v Izrael, so poročali o hudih zlorabah, vključno s spolnim nasiljem.

Papež Frančišek je glede bližnjevzhodnega spora doslej že večkrat pozval k prekinitvi ognja in pogajanjem, izpustitvi talcev in humanitarni pomoči trpečemu prebivalstvu. FOTO: Vatican Media

Nalaganje
Nazaj na vrh