Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež si je ogledal film v družbi 100 brezdomcev in beguncev

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 09. 2021 / 11:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.09.2021 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež si je ogledal film v družbi 100 brezdomcev in beguncev
Papež Frančišek je sinočnje goste v Vatikanu tudi osebno pozdravil FOTO: Vatican Media

Papež si je ogledal film v družbi 100 brezdomcev in beguncev

Papež Frančišek si je sinoči v preddverju dvorane za avdience v Vatikanu z okoli stotimi brezdomci ogledal dokumentarni film z naslovom »Francesco«.

Med gosti so bili tudi številni begunci, kot so po navedbah spletnega portala Vatican News po dogodku sporočili s tamkajšnjega tiskovnega urada. Film sta si ogledali dve begunski družini iz Afganistana, ki sta bili pred kratkim evakuirani iz Kabula. Po podatkih tiskovnega urada je bilo torej navzočih okoli dvajset Afganistancev.

Navzoči so utelešali tragedije več kot 30 narodov

Predvajanje filma sta organizirala Gibanje Laudato si' in režiser filma Evgenij Afinejevski, ki je v kratkem nagovoru pozdravil vse navzoče in ob tem spomnil na migracijsko zgodbo svoje družine: Afinejevskijevi izvirajo iz Rusije, od koder so prebegnili v Izrael, nazadnje pa so se preselili v Združene države Amerike.

Med tokratnimi gosti so bile žrtve vojn, naravnih katastrof in preganjanj.

Navzoči so utelešali tragedije več kot 30 narodov. Mnogi med njimi so žrtve vojn, naravnih katastrof in preganjanj, so izpostavili ob predstavitvi filma. Napetost, ki je med ogledom vladala v dvorani, se je povsem sprostila ob koncu predvajanja, ko je papež Frančišek begunce v preddverju osebno stisnil v objem.

20 mladih afganistanskih beguncev, nekateri brez staršev

Srečanje z dvajsetimi afganistanskimi begunci, ki so pred kratkim uspeli pobegniti pred kaosom na kabulskem letališču, je bilo izjemno intenzivno. Kot je sporočil vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni, je papež vsem namenil nekaj besed naklonjenosti in tolažbe. Med begunci so bili štirje bratje in sestre v starosti med 20 in 14 let, ki so lahko prišli v Italijo zahvaljujoč pomoči katoliške Skupnosti sv. Egidija. Sorojence so zaupali stricu, ki že več let živi v tujini.

Papeževa navzočnost beguncem vliva novo upanje za prihodnost

Mnogi mladi afganistanski begunci so v Rim pripotovali brez staršev, saj so ti ostali ujeti v begunskih taboriščih v Iranu. Bismillah, najstarejši od štirih sorojencev, je za Vatican News povedal, kako pomembno je zanj, da ga je papež Frančišek tako lepo sprejel, mu prisluhnil, ga razumel in čutil njegovo bolečino, in kako pomembna je bila papeževa navzočnost ta večer, saj mu je vlila novega upanja za prihodnost.

Mnogi mladi afganistanski begunci so v Rim pripotovali brez staršev.

Ob koncu srečanja so begunci papeža v slovesnem vzdušju pospremili do avtomobila, ki ga je čakal pred dvorano, in svetega očeta odpeljal nazaj v njegovo rezidenco, Dom sv. Marte.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh