Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel argentinske in italijanske nogometaše

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 08. 2013 / 07:15
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel argentinske in italijanske nogometaše

Papež sprejel argentinske in italijanske nogometaše

Sveti oče je Messiju in ostalim športnikom svetoval: »Bodite vzorniki za svoje privržence in se borite proti slehernemu razlikovanju!«

Papež Frančišek je včeraj v zasebno avdienco sprejel nogometni ekipi Italije in Argentine. Obe moštvi bosta danes na olimpijskem stadionu v Rimu odigrali tekmo v čast svetemu očetu. »Na srečo gre za prijateljsko srečanje, saj v nasprotnem primeru ne bi vedel, za koga naj stiskam pesti«, je papež dejal nogometašem, med katerimi sta bili tudi zvezdi svetovnega nogometa - Lionel Messi inrio Balotelli – ter okoli dvesto spremljevalcev obeh ekip, ki so v Vatikan pripotovali z osmimi avtobusi. Argentina je domovina papeža Frančiška, z Italijo pa je sveti oče kot rimski škof tesno povezan tudi zato, ker iz dežele na Apeninskem polotoku izhajata njegova starša.

Poklicni nogometaši zaradi javnega zanimanja za njihovo delo in osebnosti igrajo vlogo vzornikov za celotno družbo, ki jo morajo izkoristiti tudi za posredovanje miru po vsem svetu, je Frančišek poudaril v svojem nagovoru. »Na nogometnem igrišču se izražajo lepota, nesebičnost in tovarištvo. Če tega primanjkuje, igra izgubi svojo moč, tudi če moštvo tekmo dobi«, je prepričan papež. Tudi med poklicnimi nogometaši mora biti v ospredju sodelovanje s celotno ekipo, ne pa stremljenje k lastnim uspehom.

Nogometaši so tako v športu kot tudi v življenju vedno 'v prvi vrsti ljudje, s krepostmi in napakami, s srcem in z zamislimi, z upi in s težavami', je spomnil sveti oče. Kljub slavi nikoli ne smejo izgubiti svoje 'človečnosti'.

Frančišek je izrazil obžalovanje, da se je nogomet, tako številni drugi športi, sprevrgel v 'en sam velik posel'. »Prizadevajte si, da se ob tem ne bo izgubil športni značaj nogometa!«, je sveti oče zabičal svojim obiskovalcem. Če se bomo uspeli izogniti najrazličnejšemu razlikovanju, bomo s tem obogatili stadion s človečnostjo in odpravili nasilje.

Papež moli za vse igralce in tudi njih prosi, naj molijo zanj, 'da bi na igrišču, na katerega me je poklical Bog, lahko odigral častno in pogumno igro v blagor vseh nas'. Po srečanju je Frančišek blagoslovil oljko, ki bo danes na rimskem olimpijskem stadionu med prijateljsko nogometno tekmo predstavljala simbol miru med narodi. Drevesce je posadil papež sam, še kot kardinal leta 2000 v Buenos Airesu. Oljko bodo jeseni posadili v Vatikanskih vrtovih.

Nogomet je na poseben način zapisan v srcu papeža Frančiška: od mladih nog je bil navdušen privrženec krajevnega nogometnega moštva v Buenos Airesu, argentinskega prvoligaša 'San Lorenzo de Almagro', in kot član ekipe še vedno plačuje letno članarino. Včerajšnji obiskovalci so ohranili tudi izročilo, da svetemu očetu podarijo dres svoje ekipe. V papeževi zbirki sta se tako znašli še belo-modra in 'azurna' majica s podpisi vseh nogometašev. Iz Argentine pa je sveti oče med drugim prejel še izrezljani kip svojega nebeškega zavetnika.


Vir: Kathpress / RV

Foto: news.va




Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh