Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel nove kandidate v kardinalski zbor

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 10. 2019 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.10.2019 / 10:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež sprejel nove kandidate v kardinalski zbor

Med 13 novimi kardinali tudi predsednik ComECE Hollerich, kardinalski zbor trenutno šteje 225 članov.

Papež Frančišek je minulo soboto v kardinalski zbor sprejel 13 novih kandidatov, ki jih je imenoval v začetku letošnjega septembra. Med njimi sta tudi luksemburški nadškof in predsednik ComECE, 61-letni Jean-Claude Hollerich, ter kanadski jezuit, 73-letni Michael Czerny, vodja oddelka za begunska in migracijska vprašanja pri Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju. Sveti oče je v nagovoru med slovesnim bogoslužjem nove kardinale spomnil, kako je Bog vsakemu izmed nas najprej izkazal sočutje, kar je pogoj za to, da razumemo Njegovo ljubezen in jo moremo izkazovati tudi drugim, pa tudi za to, da hodimo v zvestobi. Mnoge »nelojalne drže cerkvenih mož« so po papeževih besedah odvisne od pomanjkanja tega občutka prejetega sočutja.

Z novimi kardinali kardinalski zbor trenutno šteje 225 članov, od tega je 128 volilcev, že sredi oktobra pa bodo iz kroga volilcev izločeni štirje kardinali, ki bodo dosegli starostno mejo 80 let.

Poleg Hollericha in Czernyja so znamenja kardinalske časti prejeli še Miguel Ayuso Guixot, 67-letni španski teolog, izvedenec za islam in predsednik Papeškega sveta za medverski dialog; Jose Tolentino Calaca de Medonca, 53-letni portugalski nadškof ter arhivar in knjižničar Svete rimske Cerkve; Ignatius Suharyo Hardjoatmodjo, 69-letni nadškof v Džakarti in vojaški ordinarij v Indoneziji; Juan Garcia Rodriguez, 71-letni nadškof v kubanski prestolnici Havani; Fridolin Ambongo Besungu, 59-letni kapucin in nadškof v Kinšasi v Kongu; Alvaro Ramazzini, 72-letni nadškof v Huehuetenangu v Gvatemali; Matteo Maria Zuppi, 63-letni nadškof v Bologni; in Cristobal Lopez Romero, 67-letni Španec, trenutno nadškof v maroškem Rabatu.

Za zasluge v Katoliški cerkvi je papež kardinalsko čast podelil trem že upokojenim škofom: nadškofu Michaelu Fitzgeraldu, 82-letnemu britanskemu vatikanskemu diplomatu, med drugim veleposlaniku v Egiptu; Sigitasu Tamkeviciusu, 80-letnemu upokojenemu nadškofu v Kaunasu v Litvi; ter Eugeniu Dal Corsu, 80-letnemu italijanskemu misijonarju in nekdanjemu škofu v Bengueli v Angoli.

67 kardinalov volilcev imenoval papež Frančišek

Z novimi imenovanji papež Frančišek nadaljuje usmeritev svojega pontifikata in v krog svojih najožjih svetovalcev izbira cerkvene dostojanstvenike z izrazitimi socialnimi in človekoljubnimi lastnostmi. Nekateri izmed novih kardinalov si posebej prizadevajo za dialog z islamom. V kardinalskem zboru je zdaj že več kot polovico, 67 članov s pravico do sodelovanja v konklavu, imenoval Frančišek. 43 jih je imenoval Benedikt XVI., 18 pa še Janez Pavel II.

Sveti oče je v nagovoru novim kardinalom izpostavil živo zavest sočutja. »Če se ne čutim subjekt Božjega sočutja, ne morem razumeti njegove ljubezni,« je dejal papež. Uničujoča pa je »drža obsojanja in ravnodušnosti«, ko ne občutimo nobene krivde in si mirno »operemo roke«.

Czernyjev kardinalski križ iz lesa begunskega čolna

Michael Czerny, ki ga je papež decembra 2016 imenoval za vodjo oddelka za begunska in migracijska vprašanja pri Dikasteriju za služenje celostnemu človeškemu razvoju, je pred sprejetjem v kardinalski zbor v petek popoldne v baziliki sv. Petra prejel še škofovsko posvečenje.

Svoj kardinalski križ si je dal Czerny izdelati iz lesa begunskega čolna, s katerim so migranti preko Sredozemskega morja pristali na otoku Lampedusa. Na hrbtni strani križa je napis »suscipe«, kar pomeni »sprejeti«, je pojasnil Czerny. »Suscipe« je obenem začetna beseda osrednje molitve jezuitskega reda, katerega član je tudi novi kardinal.

Novi kardinali na obisku pri upokojenem papežu Benediktu XVI.

Novi kardinali so skupaj s papežem Frančiškom po slovesnem konsistoriju minulo soboto obiskali tudi upokojenega papeža Benedikta XVI. (2005-2013). 92-letni Benedikt je 13 novih članov kardinalskega zbora pozval k popolni zvestobi papežu in jim skupaj s Frančiškom podelil svoj blagoslov.

Vir: Kathpress / arhiv Družine / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh