Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež sprejel odstop škofa, obtoženega prikrivanja spolne zlorabe

Za vas piše:
P. G.
Objava: 25. 02. 2024 / 14:34
Oznake: Duhovnik, Škof, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 25.02.2024 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež sprejel odstop škofa, obtoženega prikrivanja spolne zlorabe
FOTO: Karol Porwich/East News

Papež sprejel odstop škofa, obtoženega prikrivanja spolne zlorabe

Iz Vatikana so v soboto sporočili, da je papež Frančišek sprejel odstop poljskega nadškofa, obtoženega prikrivanja spolne zlorabe mladoletnikov. Andrzej Dziega, nadškof Szczecina, kjer naj bi se zlorabe dogajale, se bo predčasno upokojil.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je 71-letni nadškof Dziega po številnih kritikah v zvezi z zlorabami v njegovi nadškofiji Szczecin-Kamien odstopil. Papež je njegov odstop sprejel, je včeraj sporočil vatikanski tiskovni urad. Razlogov za odstop na uradu niso navedli.

V izjavi na spletni strani nadškofije pa so zapisali, da se bo Dziega upokojil. Pri 71 letih sicer še ni dosegel običajne upokojitvene starosti za škofe, ki je 75 let. Takrat naj bi v skladu s cerkvenimi predpisi vsak škof ponudil svoj odstop oz. zaprosil za upokojitev.

Molčal naj bi od leta 1995

Poljski mediji so o obtožbah o prikrivanju zlorab v Katoliški cerkvi na Poljskem poročali že od konca leta 2020. Ogorčenje je povzročil zlasti primer leta 2021 umrlega duhovnika Andrzeja Dymerja iz nadškofije Szczecin-Kamien na severozahodu države. Na televizijskem kanalu TVN24 so namreč še istega leta v dokumentarnem filmu razkrili, da je Dymer zlorabljal otroke in da je nadškof Dziega za to vedel že od leta 1995, vendar ni storil ničesar.

Po poročanju poljskih medijev so bile ugotovitve dveh notranjih procesov na cerkvenih sodiščih že poslane v Rim, kar predstavlja nov mejnik v primerih spolnih zlorab, ki so pretresli Poljsko.

Nalaganje
Nazaj na vrh