Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Poljska: prva beatifikacija nerojenega otroka v Katoliški cerkvi

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 03. 2023 / 06:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2023 / 14:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Poljska: prva beatifikacija nerojenega otroka v Katoliški cerkvi
Poljska mučeniška družina Ulma. FOTO: Vatican Media

Poljska: prva beatifikacija nerojenega otroka v Katoliški cerkvi

Nerojeni otrok mučeniške družine Ulma ni bil krščen, vendar je umrl za vero: ali bo detece brez imena postalo zavetnik nerojenih otrok?

»Beatifikacija nerojenega otroka Jozefa in Wiktorie Ulma bo precedenčni primer v zgodovini Katoliške cerkve,« je ob napovedi datuma beatifikacije mučeniške poljske družine po navedbah nemških katoliških medijev pojasnil Bogumił Łoziński, namestnik glavnega urednika poljskega katoliškega tednika Gość Niedzielny (Nedeljski obiskovalec). 

Spomnimo: družina Ulma je bila neusmiljeno usmrčena skupaj s šestimi že rojenimi otroki v starosti od 1 do 8 let, starši so bili ustreljeni pred očmi nemočnih otrok. Wiktoria Ulma je bila ob usmrtitvi v sedmem mesecu nosečnosti, pričakovala je sedmega otroka. Cela družina je umrla, ker je v svoji hiši iz krščanskega usmiljenja leto in pol skrivala osem Judov, da bi jih zaščitila pred nacističnim nemškim okupatorjem. Krvavo dejanje so opravili nemški policisti.

Beatifikacija 10. septembra

Papež Frančišek je sredi lanskega decembra potrdil mučeništvo družine in s tem odprl pot za njeno beatifikacijo, ki je po vatikanskih napovedih predvidena 10. septembra letos. Beatifikacijska slovesnost bo v njihovem domačem kraju Markowa, vodil pa jo bo prefekt vatikanskega dikasterija za zadeve svetnikov, kardinal Marcello Semeraro.

Krst krvi priobčuje kakor krst želja sadove krsta, ne da bi bil to zakrament. (KKC 1258)

»To bo prvi primer beatifikacije nerojenega otroka,« je Łoziński navedel besede relatorja beatifikacijskega postopka, profesorja Zdzisława Kijasa iz vatikanskega dikasterija za zadeve svetnikov. Poleg tega nerojeni otrok Ulmovih še ni prejel zakramenta svetega krsta. Kot pravi sam Kristus, pojasnjuje Łoziński, je krst potreben za odrešenje (Jn 3,5), vendar nadaljuje: »Katekizem Katoliške cerkve pa pravi, da so tisti, ki zaradi vere trpijo smrt, ne da bi prej prejeli krst, krščeni s svojo smrtjo za Kristusa in z Njim«. To je tako imenovani »krst krvi«, ki »priobčuje sadove krsta, ne da bi bil to zakrament« (KKC 1258). Nerojeni Ulmov otrok še ni imel imena.

Malo verjetno je, da bi med ekshumacijo našli kostni material umrlega nerojenega otroka, pa je pojasnil profesor Ireneusz Sołtyczewski iz laboratorija za genetiko na Oddelku za sodno medicino Univerze v Varšavi. Zaenkrat spol tega otroka ni znan, kljub temu pa nerojeno dete že ima naziv »častitljivega Božjega služabnika«, tako kot njegovih šest sorojencev in starši.

Ravno tisti otroci, ki so bili nezaželeni in so bili ubiti s splavom, niso pozabljeni - ker Cerkev moli zanje.

Zavetnik nerojenih otrok?

Łoziński še izpostavlja, kako beatifikacija družine Ulma širi krog svetnikov, na katere se lahko v molitvi obrnemo za priprošnjo. Posebno upanje polaga na priprošnjo nerojenega Ulmovega otroka za vse otroke, ki so umrli pred rojstvom. Za dolgo pričakovanimi otroki žalujemo in se jih spominjamo, toda ravno tisti otroci, ki so bili nezaželeni in so bili ubiti s splavom, prav tako niso pozabljeni - ker Cerkev moli zanje. Dostikrat se matere teh splavljenih otrok močno zavedajo ter živijo v bolečini in kesanju.

Z beatifikacijo nerojenega Ulmovega otroka bodo starši splavljenih otrok dobili priprošnjika v nebesih, po katerem bodo lahko Boga prosili milosti za svoje nerojene otroke. Obstaja možnost, da nerojenega Ulmovega otroka sčasoma razglasijo za zavetnika nerojenih otrok, če se bo izkazalo, da se mu ljudje v molitvi pogosto priporočajo. S tem, ko najmlajšega Ulmovega povzdiguje na oltar, pa Cerkev znova poudarja, da je nerojeni človek človeško bitje, ki si zasluži dostojanstvo in vse pravice, ki iz tega izhajajo.

Nalaganje
Nazaj na vrh