Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: srečanje z madžarskimi škofi, nagovor verskim skupnostim [FOTO]

Objava: 12. 09. 2021 / 17:42
Oznake: Cerkev, Dogodek, Svet, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2021 / 18:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: srečanje z madžarskimi škofi, nagovor verskim skupnostim [FOTO]
Papež je madžarskim škofom predlagal nekaj smernic, kako naj izpolnjujejo svoje poslanstvo FOTO: Vatican Media

Papež: srečanje z madžarskimi škofi, nagovor verskim skupnostim [FOTO]

Papež Frančišek se je v Muzeju likovne umetnosti v Budimpešti po srečanju z državnim političnim vrhom srečal z madžarskimi škofi in z njimi premišljeval o tem, kaj pomeni biti oznanjevalci evangelija, priče bratstva in graditelji upanja.

Papež je dejal, kako je Cerkev na Madžarskem s svojo dolgo zgodovino, zaznamovano z neomajno vero, s preganjanji in krvjo mučencev, na poseben način pridružena Kristusovi daritvi: »Številni bratje in sestre, mnogi škofje in duhovniki so živeli to, kar obhajamo na oltarju: zmleli so jih kot pšenična zrna, da bi se lahko vsi nahranili z Božjo ljubeznijo; stisnjeni so bili kot grozdje, da bi Kristusova kri postala sok novega življenja; bili so zlomljeni, toda njihova žrtev ljubezni je bila evangeljsko seme novega rojstva, posajenega v zgodovino tega ljudstva.«

Prihodnosti naproti se lahko odpravimo z enako željo kot mučenci, je razmišljal sveti oče, »živeti ljubezen in pričevati za evangelij«. V življenju Cerkve pa je vedno treba ohranjati obe resničnosti: varovati preteklost in gledati v prihodnost.

Škofje morajo biti oznanjevalci evangelija in priče bratstva, graditi nove mostove dialoga in biti graditelji upanja.

Škofje so kot pastirji predvsem poklicani, da svoje ljudstvo spominjajo, kako krščansko izročilo »ni zbirka stvari, besed, kot škatla mrtvih stvari, temveč reka novega življenja, ki prihaja od izvira, od Kristusa, vse do nas, in nas vključuje v zgodovino Boga s človeštvom«. Škofovska služba ne služi ponavljanju novice iz preteklosti, »ampak je glas in megafon večne aktualnosti evangelija v življenju Božjega ljudstva in v današnji zgodovini«.

Madžarski škofje med srečanjem s papežem FOTO: Vatican Media

Papež je škofom predlagal nekaj smernic, kako naj nadaljujejo to poslanstvo: biti morajo oznanjevalci evangelija in priče bratstva, graditi nove mostove dialoga in biti graditelji upanja: »Če postavimo evangelij v središče in zanj pričujemo v bratski ljubezni, lahko z upanjem zremo v prihodnost, čeprav danes doživljamo majhne in velike nevihte. Cerkev je poklicana k temu, da v življenju ljudi širi pomirjajočo gotovost, da je Bog usmiljenje, ki nas ljubi v vsakem trenutku življenja in je vedno pripravljen, da nam odpusti in nas dvigne.«

Kocka vašega dobrega in slovitega arhitekta Rubika ostaja genialna igra, ne pa življenjski model!

Ob družbenih in cerkvenih krizah so škofje vedno lahko graditelji upanja. Z besedami spodbude lahko Božjemu ljudstvu pomagajo, da bo za zaupanjem zrlo v prihodnost. Življenje je namreč dar milosti, ki ga je treba sprejeti, ne pa uganka, ki jo je treba rešiti: »Kocka vašega dobrega in slovitega arhitekta Rubika ostaja genialna igra, ne pa življenjski model!«

Srečanje s predstavniki Ekumenskega sveta Cerkva in nekaterih judovskih skupnosti FOTO: Vatican Media

Papež verskim skupnostim: Judje in kristjani skupaj po poti bratstva in miru

V Muzeju likovne umetnosti v Budimpešti se je papež srečal tudi s predstavniki Ekumenskega sveta Cerkva in nekaterih judovskih skupnosti na Madžarskem. Pozval je k »vzgoji za bratstvo« in skupnemu pričevanju o Bogu zaveze in miru. Če bomo »korenine miru«, bomo verodostojni v očeh sveta, ki hrepeni po upanju.

Papež je v nagovoru izpostavil, da Bog naših očetov vedno odpira nove poti: kot je puščavo spremenil v pot proti obljubljeni deželi, tako nas želi popeljati iz suhih puščav sovraštva in brezbrižnosti v tako želeno domovino občestva. Od nas se zahteva, da pustimo za seboj nesporazume iz preteklosti, domišljavost, da imamo prav in krivimo druge, ter se odpravimo proti njegovi obljubi miru.

Če bomo »korenine miru«, bomo verodostojni v očeh sveta, ki hrepeni po upanju.

Sveti oče je ob tem pozval k skupnemu prizadevanju za vzgojo za bratstvo, da sovraštvo ne bi prevladalo, pri čemer je posebej opozoril na nevarnost antisemitizma, ki se še vedno širi. Kot je dejal, Bog zaveze od nas zahteva, da ne podležemo logiki osamitve in delnih interesov, ne želi zavezništev z nekaterimi na račun drugih, ampak želi osebe in skupnosti, ki so mostovi občestva z vsemi.

FOTO: Vatican Media

Predstavniki večinskih verstev imajo na Madžarskem nalogo, da ustvarijo pogoje za spoštovanje in spodbujanje verske svobode za vse. So zgled, da nihče ne bi mogel reči, kako iz ust Božjih mož prihajajo razdiralne besede, ampak le sporočila odprtosti in miru. V svetu, ki ga razdvajajo številni spori, je to najboljše pričevanje tistih, ki so prejeli milost, da poznajo Boga zaveze in miru.

Iz ust Božjih mož naj ne prihajajo razdiralne besede, ampak le sporočila odprtosti in miru.

Papeža sta najprej nagovorila kalvinski škof József Steinbach in rabin Zoltán Radnóti, ki je prebral govor glavnega madžarskega rabina Róberta Fröhlicha.

Nalaganje
Nazaj na vrh