Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež v nedeljo pričenja z obhajanjem velikega tedna

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 29. 03. 2012 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež v nedeljo pričenja z obhajanjem velikega tedna

Seznam somaševalcev na cvetno nedeljo že v znamenju svetovnega dneva mladih 2013: ob papežu bo za oltarjem tudi nadškof iz Ria de Janeira.

Papež Benedikt XVI. v nedeljo pričenja z obhajanjem velikega tedna v Rimu, ki se bo začelo s cvetno procesijo na Trgu sv. Petra v Vatikanu, zaključilo pa z velikonočnim blagoslovom in poslanico Urbi et Orbi z balkona Apostolske palače. Benedikt XVI. bo tudi letos osebno vodil vsa bogoslužna slavja v Rimu, kot je razvidno s programa, ki so ga v začetku tedna objavili v Vatikanu.

Bogoslužje cvetne nedelje, ki jo letos obhajamo 1. aprila, se bo pričelo ob deveti uri in trideset minut. Papež bo na Trgu sv. Petra blagoslovil palmove in oljčne vejice, vodil cvetno procesijo in obhajal slovesno sveto mašo, ki bo posvečena tudi 27. svetovnemu dnevu mladih.

Svetovni dan mladih letos obhajamo na ravni krajevnih Cerkva, naslednje leto pa mlade ponovno pričakujejo na velikem katoliškem srečanju. Po Madridu lanskega avgusta je tokrat na vrsti Rio de Janeiro, in sicer med 23. in 28. julijem prihodnje leto. Benedikta XVI. tako prihodnje poletje pričakujejo v Braziliji. Seznam somaševalcev na cvetno nedeljo je že v znamenju svetovnega dneva mladih 2013: ob papežu bo za oltarjem med drugim tudi nadškof iz Ria de Janeira, Orani Joao Tempesta.

Med krizmeno mašo, ki se na veliki četrtek prične ob deveti uri in trideset minut, bo sveti oče blagoslovil olja, ki se uporabljajo pri bogoslužju in skupaj s prisotnimi škofi ter rimskimi duhovniki obnovil svoje duhovniške zaobljube. Ob pol šestih popoldan bo v lateranski baziliki obhajal bogoslužje zadnje večerje. Nabirka med sveto mašo v Lateranu je namenjena sirskim beguncem. Med bogoslužjem bo papež dvanajstim duhovnikom umil noge, v spomin na zadnjo večerjo, ko je Jezus noge umil tudi svojim učencem.

Obredi velikega petka v spomin na Kristusovo trpljenje se bodo pričeli ob peti uri popoldan v Petrovi baziliki. Meditacije ob križevem potu, ki se v Koloseju prične ob deveti uri zvečer, je v letošnjem letu pripravil zakonski par iz gibanja fokolarov, Anna Maria in Danilo Zanzucchi. Ob zaključku večerne slovesnosti bo papež zbranim vernikom namenil nekaj besed, je zapisano v programu.

Slavje velike noči z blagoslovom ognja in krstnim bogoslužjem se bo pričelo v Petrovi baziliki ob deveti uri zvečer. Slovesni velikonočni sveti maši na Trgu sv. Petra na velikonočno nedeljo pa bo opoldne sledil še blagoslov ‘mestu in svetu’, ki ga bo papež podelil iz sredinske lože Petrove bazilike.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh