Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: v pripravi nov seznam mučencev, ne le katoliških

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 07. 2023 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2023 / 17:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: v pripravi nov seznam mučencev, ne le katoliških
Koptski mučenci. FOTO: arhiv Družine

Papež: v pripravi nov seznam mučencev, ne le katoliških

V pripravi na sveto leto 2025 je papež Frančišek z včeraj objavljenim pismom ustanovil delovno skupino, ki naj bi uredila seznam mučencev za krščansko vero v zadnjih 25 letih, kot so sporočili iz Vatikana. Na seznam naj bi vključili tudi pričevalce za vero, ki pripadajo drugim krščanskim veroizpovedim.

Nova komisija je del Dikasterija za zadeve svetnikov, nadaljevala pa naj bi delo, ki so ga v Vatikanu začeli že v svetem letu 2000: iskanje pričevalcev za vero v prvi četrtini stoletja, kar bodo nadaljevali tudi po tokratnem jubileju. »Mučenci v Cerkvi so pričevalci upanja, ki izvira iz vere v Kristusa in spodbuja k resnični ljubezni do bližnjega,« piše papež Frančišek: »Nanje ne smemo pozabiti.«

Mučenci spremljajo življenje Cerkve v vseh časovnih obdobjih in se še danes razcvetajo kot zreli in odlični sadovi v Gospodovem vinogradu.

Mučenci »spremljajo življenje Cerkve v vseh časovnih obdobjih in se še danes razcvetajo kot 'zreli in odlični sadovi v Gospodovem vinogradu' … Danes je mučencev več kot v prvih stoletjih krščanstva: to so škofje, posvečeni možje in žene, laiki in družine, ki so v različnih deželah sveta z darovanjem svojega življenja izpričali najvišji dokaz ljubezni do bližnjega«.

Sv. Janez Pavel II. je v Apostolskem pismu v Zarji tretjega tisočletja pojasnil, kako je treba storiti vse, da se zapuščina »neznanih bojevnikov za veliko Božjo stvar« ne bi izgubila. 7. maja 2000 so se vseh teh mučencev spomnili v okviru ekumenske slovesnosti, na kateri so se v rimskem Koloseju poleg rimskega škofa zbrali tudi predstavniki Cerkva in cerkvenih občestev z vsega sveta. Frančišek pa je v svojem pontifikatu že večkrat spregovoril o »ekumenizmu krvi«. Ob naslednjem jubileju naj bi priredili podobno ekumensko slovesnost, piše sveti oče.

Nadaljevanje začetega dela

Papež poudarja, da tokratna pobuda iz Vatikana ne bo postavila novih meril za kanonično ugotavljanje mučeništva. Gre bolj za nadaljevanje začetega dela, namreč priznanje tistih mučencev in mučenk, »ki so bili do danes umorjeni zgolj zato, ker so kristjani«. Komisija bo »zbrala pričevanja o življenju teh naših bratov in sester vse do prelitja njihove krvi, da bi spomin nanje izpostavili kot zaklad, ki varuje naše krščansko občestvo. Raziskava se ne bo omejila zgolj na Katoliško cerkev, temveč bo vključevala vse krščanske veroizpovedi.«

Ni malo takih, ki kljub zavedanju nevarnosti, kakršni so izpostavljeni, oznanjajo svojo vero ali se udeležujejo nedeljskih bogoslužij.

Tudi v današnjem času epohalnih sprememb krščanski verniki »še naprej tudi ob velikem tveganju izkazujejo življenjsko moč krsta, ki nas povezuje med seboj. Ni malo takih, ki kljub zavedanju nevarnosti, kakršni so izpostavljeni, oznanjajo svojo vero ali se udeležujejo nedeljskih bogoslužij. Drugi so umorjeni v svojih prizadevanjih, da bi v ljubezni do bližnjega nudili podporo ubogim, skrbeli za tiste, ki so odrinjeni na rob družbe ter cenili in spodbujali dar miru in moč odpuščanja. Spet drugi so tihe žrtve zgodovinskih prevratov, kot posamezniki ali v skupinah. Vsem njim smo dolžni velike zahvale in jih ne smemo nikoli pozabiti.«

Vatikan potrebuje pomoč vseh Cerkva, redov in cerkvenih skupnosti

Delo komisije bo tako omogočilo, da bodo ob bok mučencem, ki jih Cerkev tudi uradno priznava, »zabeležene priče teh naših bratov in sester«, v katerih odzvanja enoten glas mučeništva kristjanov. Kot še pojasnjuje papež, je delo komisije zasnovano ekumensko: njeni člani se bodo opirali na »dejaven prispevek« s Katoliško povezanih cerkva, redovnih ustanov in vseh drugih krščanskih stvarnosti. Sveti oče je prepričan, da bo katalog novih mučencev za vero pripomogel k temu, »da bomo tudi naš čas razumeli v luči velike noči, zajemajoč razloge za življenje in za dobro iz skrinje tako velikodušne zvestobe Kristusu«.

Nalaganje
Nazaj na vrh