Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: zaradi vere v vstajenje se brez strahu soočamo s smrtjo [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 02. 2022 / 13:35
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2022 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: zaradi vere v vstajenje se brez strahu soočamo s smrtjo [VIDEO]
Papež je med današnjo splošno avdienco spomnil, da se smrti ne moremo izogniti. FOTO: Vatican Media

Papež: zaradi vere v vstajenje se brez strahu soočamo s smrtjo [VIDEO]

Papež Frančišek je v nagovoru med današnjo splošno avdienco odločno zavrnil pomoč pri samomoru za ljudi, ki se soočajo s skorajšnjo smrtjo.


»Življenje je pravica, smrt pa ne,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa dejal 85-letni voditelj Katoliške cerkve: »Slednjo moramo sprejeti, vendar z njo ne smemo upravljati.« To etično načelo se tiče vseh ljudi, ne le kristjanov ali vernikov, je poudaril sveti oče.

Paliativne medicine nikakor ne smemo zamenjati s pomočjo pri samomoru.

Frančišek je tudi spomnil, da se smrti ne moremo izogniti. V vsakem primeru nekoč nastopi trenutek, tudi po tem, ko je bilo storjeno vse, kar je v človeških močeh, ko je treba sprejeti dejstvo, da nadaljnje zdravljenje pri nekaterih bolnikih ne bo več prineslo sprememb. Pri tem je zelo pomembno, tako papež, da ljudi v umiranju nenehno spremljamo, tudi s pomočjo paliativne medicine, ki pa je nikakor ne smemo zamenjati s pomočjo pri samomoru.

FOTO: Vatican Media

V luči tega je sveti oče pozval, naj ostarelih nikoli ne osamimo ali celo poskušamo pospešiti njihovo umiranje. Po njegovih besedah je to vedno skrajno zgrešeno. Tudi papeževo današnje razmišljanje je bilo v sklopu katehez o sv. Jožefu, ki med drugim velja za priprošnjika umirajočih, torej za srečno zadnjo uro.

Koronaepidemija je smrt na dramatičen način postavila v ospredje.

Papež je vernike pozval, naj se s smrtjo soočajo z vero v vstajenje, saj krščanstvo ni način izganjanja strahu pred smrtjo, pač pa naj bi nam bilo v pomoč, da se z njo lažje soočimo. Današnja kultura »dobrega počutja« si sicer prizadeva odpraviti stvarnost smrti, toda koronaepidemija je smrt na dramatičen način postavila v ospredje: mnogi bolniki s koronavirusno boleznijo so v bolnišnicah in domovih za ostarele umirali osamljeni, brez tolažbe in ljubezni svojih bližnjih. Takšno smrt je »še težje sprejeti in predelati«.

FOTO: Vatican Media

Papeška akademija za življenje jutri prireja spletni seminar o paliativni medicini. Njen cilj ni več ozdravljenje človeka, temveč čim boljša kakovost življenja za neozdravljivo bolne ljudi.

Papež ponovil prošnjo za mir v Ukrajini

Ob koncu današnje splošne avdience je papež spet ponovil prošnjo za mir v Ukrajini: »Vojna je nesmisel, popoln nesmisel,« je znova opozoril in se obenem zahvalil vsem ljudem po svetu, ki so konec letošnjega januarja sodelovali pri dnevu molitve za mir v Ukrajini.

Nalaganje
Nazaj na vrh