Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: zdravnik »prepovedal« potovanje v Kijev ali Moskvo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 09. 2022 / 09:49
Oznake: Cerkev, Papež, Svet, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2022 / 11:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: zdravnik »prepovedal« potovanje v Kijev ali Moskvo
Frančišek je moral zaradi bolečin v kolenu letos že odpovedati nekaj potovanj. FOTO: Vatican Medi

Papež: zdravnik »prepovedal« potovanje v Kijev ali Moskvo

Papež Frančišek je dobil zdravniško prepoved potovanja v Kijev in Moskvo.

Pred obiskom v Kazahstanu od 13. do 15. septembra ne sme potovati, je pojasnil v pogovoru za portugalsko vejo televizijske hiše CNN. »Po obisku Kanade se je bilo okrevanje mojega kolena nekoliko upočasnilo in zdravnik mi je prepovedal, da bi še kamor koli odpotoval,« je pojasnil v pogovoru, posnetem 12. avgusta letos. Nekaj Frančiškovih misli iz pogovora je bilo objavljenih že pred predvajanjem celotne oddaje, ta je bila na sporedu sinoči.

Zdravniki papežu odsvetujejo tudi potovanje v Kazahstan.

Zdravnik mu je tudi dejal, tako papež, da ne bi smel potovati v Kazahstan. Iz Vatikana doslej še ni bilo nobene izjave o morebitni odpovedi uradno napovedanega potovanja: papež naj bi se po programu udeležil svetovnega kongresa religij v kazahstanski prestolnici Nursultan. Do nedavne odpovedi udeležbe ruskega pravoslavnega patriarha Kirila I. na omenjenem kongresu so mediji dlje časa ugibali, ali bo v Kazahstanu prišlo do srečanja obeh cerkvenih voditeljev.

Papež v okviru splošnih avdienc vedno znova sprejema ukrajinske begunce (fotografija posneta 6. aprila 2022). FOTO: Vatican Media

Glede vojne v Ukrajini je Frančišek zagotovil, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da se oboroženi spor konča. Kot je dejal, je v rednem stiku s predsednikoma obeh držav, Volodimirjem Zelenskim in Vladimirjem Putinom. Pot dialoga v zvezi s to vojno pa je po njegovih besedah izjemno »težka«. 85-letni cerkveni voditelj celotno dogajanje spremlja z veliko bolečino in nenehno molitvijo: »Toda razmere so resnično tragične.«

Moja navzočnost v Ukrajini je močna.

Papež je spomnil, da je od začetka vojne Ukrajino obiskalo že več vatikanskih predstavnikov, med njimi tudi vatikanski »zunanji minister« nadškof Paul Richard Gallagher in papežev »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski. »Moja navzočnost tam je močna,« je zagotovil sveti oče.

Frančišek je moral zaradi bolečin v kolenu odpovedati že potovanje v Demokratično republiko Kongo in Južni Sudan, načrtovano za začetek julija, kljub načetemu zdravju pa je konec julija odpotoval v Kanado.

Simboli svetovnega dne mladih v škofiji Bragança-Miranda. FOTO: Vatican Media

»Na SDM 2023 v Lizboni papež Frančišek ali pa Janez XXIV.«

Papež je v pogovoru za portugalski CNN tudi obljubil, da bo svetovni dan mladih prihodnje leto v Lizboni zagotovo okronan s papeževim obiskom. Ni pa izrecno izpostavil, da bo to storil sam: »Prišel bo bodisi Frančišek bodisi Janez XXIV., toda papež zagotovo pride,« je v šali dejal sveti oče.

Ustvarjalnost mladih je znamenje, da so zasidrani v sedanjosti in gledajo v prihodnost.

V dolgem pogovoru se je Frančišek med drugim poklonil »genialnosti« svojega predhodnika Janeza Pavla II., ki je ustanovil svetovne dneve mladih. Na ta način se številni mladi zberejo na enem mestu in si lahko med seboj nudijo potrebno moč in podporo. Pozitivno je izpostavil ustvarjalnost mladih, ki se prebudi na teh srečanjih: »Ta ustvarjalnost je znamenje, da so zasidrani v sedanjosti in gledajo v prihodnost. Z drugimi besedami, pomaga jim najti same sebe in tako se počutijo dovolj močne, da se lahko podajo na pot v prihodnost.«

Mladi, ki gledajo le v prihodnost, nimajo več opore.

Za mlade je pomembno, da se med seboj srečujejo in vzpostavljajo dialog. Le z dialogom se namreč lahko začne proces sprave, je v daljšem pogovoru pojasnil Frančišek. O dialogu med generacijami, ki mu je zelo blizu, je papež dejal: »Mladi morajo imeti pogled v prihodnost in pogled v preteklost. Mladi, ki gledajo le v prihodnost, nimajo več opore.« po papeževih besedah to ne pomeni, da morajo mladi storiti vse, kar so nekoč storili starejši, temveč da dialog in poslušanje mladim dajeta prepotrebne korenine.

Nalaganje
Nazaj na vrh