Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Moskva: srečanja med Kirilom in Frančiškom v Kazahstanu ne bo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 08. 2022 / 08:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2022 / 10:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Moskva: srečanja med Kirilom in Frančiškom v Kazahstanu ne bo
Cerkvena voditelja med srečanjem na Kubi februarja 2016. FOTO: Vatican Media

Moskva: srečanja med Kirilom in Frančiškom v Kazahstanu ne bo

Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. se ne bo udeležil svetovnega verskega kongresa, ki ga sredi letošnjega septembra prirejajo v Kazahstanu, je po navedbah ruskih državnih medijev sinoči izjavil vodja zunanjega urada moskovskega patriarhata metropolit Antonij.

To pomeni, da se papež Frančišek na medverski konferenci v Nursultanu ne bo srečal z voditeljem Ruske pravoslavne cerkve, o čemer so mediji ugibali že več tednov. Papež namreč 13. septembra potuje v Kazahstan, kjer se bo udeležil VII. kongresa voditeljev svetovnih in tradicionalnih religij v tamkajšnji prestolnici.

Moskovski patriarhat bo na kongresu v Kazahstanu zastopan z uradno delegacijo, patriarh Kiril I. pa se slovesnosti osebno ne bo udeležil.

Moskovski patriarhat zelo ceni pobude Kazahstana za razvoj medverskega dialoga in bo na kongresu 14. in 15. septembra zastopan z uradno delegacijo, je napovedal metropolit Antonij, patriarh Kiril I. pa se slovesnosti osebno ne bo udeležil: »Zatorej srečanje s papežem Frančiškom v Kazahstanu ni predvideno.«

Po besedah vodje zunanjega urada Ruske pravoslavne cerkve do srečanja med patriarhom in papežem »ne more priti ob robu« nekega drugega dogodka zaradi izrednega pomena tovrstnega snidenja, »tudi če gre za tako pomemben dogodek, kot je kongres voditeljev svetovnih in tradicionalnih religij«, je dodal metropolit Antonij.

Srečanje med Kirilom in Frančiškom bi bilo treba pripraviti zelo skrbno.

Doslej ni bilo nobenih uradnih stikov glede srečanja med Frančiškom in Kirilom v Kazahstanu, je po navedbah ruskih medijev pojasnil metropolit. Srečanje med Kirilom in Frančiškom bi bilo treba pripraviti »zelo skrbno«, se dogovoriti o dnevnem redu in vnaprej premisliti o morebitni izjavi, ki bi bila rezultat takšnega srečanja.

Srečanje z apostolskim nuncijem

Na spletni strani moskovskega patriarhata so medtem objavili, da sta se včeraj srečala metropolit Antonij in papeški nuncij v Rusiji, nadškof Giovanni D'Agnello. V kratkem sporočilu je navedeno, da sta se pogovarjala o »vprašanjih skupnega interesa«. Po navedbah patriarhata se je Antonij včeraj pogovarjal tudi z ruskim pravoslavnim metropolitom v Astani, Aleksandrom, ki je pristojen za Kazahstan.

O morebitnem srečanju med papežem in moskovskim patriarhom se ugiba že več mesecev. Že pred začetkom vojne v Ukrajini je bilo po prvem srečanju na Kubi leta 2016 govora o tem, da bi poiskali drugo nevtralno prizorišče za srečanje. Vmes se je pokazala možnost, da bi se cerkvena voditelja lahko sestala v okviru papeževega potovanja v Libanon sredi letošnjega junija, vendar je Vatikan najprej odpovedal srečanje, pozneje pa zaradi Frančiškovih težav z zdravjem tudi papežev obisk Libanona.

Patriarh Kiril I. je od začetka ruske agresije na Ukrajino tarča mednarodnih kritik, ker je že večkrat javno upravičil napad.

Srečanje bi bilo »v veliki meri napačno razumljeno«, je v začetku maja pojasnil vatikanski »ekumenski minister« kardinal Kurt Koch. Patriarh Kiril I. je namreč od začetka ruske agresije na Ukrajino tarča mednarodnih kritik, ker je že večkrat javno upravičil napad.

Metropolita Antonija je papež Frančišek sprejel na avdienci v Vatikanu 5. avgusta letos, med bivanjem v Rimu pa se je ruski cerkveni dostojanstvenik pogovarjal tudi z vatikanskim »zunanjim ministrom« nadškofom Paulom Gallagherjem. O konkretni vsebini pogovorov takrat niso poročali.

Nalaganje
Nazaj na vrh