Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev biograf Seewald: Benedikt ni togi cerkveni knez

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 06. 2020 / 14:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.06.2020 / 11:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev biograf Seewald: Benedikt ni togi cerkveni knez

Papežev biograf Seewald: Benedikt ni togi cerkveni knez

»Ratzinger ni hladni intelektualec, temveč čustven in srčen človek.«

Foto: Vatican Media

Papežev biograf Peter Seewald v potovanju Benedikta XVI. k bolnemu bratu vidi izraz resnične narave nekdanjega papeža. »Ratzinger ni hladni intelektualec ali pa togi cerkveni knez, temveč izredno čustven in srčen človek,« je znani časnikar povedal v pogovoru za nemške medije. Glede Benediktovega obiska v Nemčiji je še dodal: »To je živa vera in zelo človeško. In prav zato tudi skrajno pomirjujoče.« Če pomislimo na to, koliko ljudi je po okužbi s koronavirusom moralo umreti brez navzočnosti svojcev, »bi si lahko le želeli, da bi nam bila brata Ratzinger vsem za zgled«.

93-letni Benedikt je minuli četrtek prvič po odstopu s papeškega položaja leta 2013 presenetljivo odpotoval v Nemčijo, kjer je v Regensburgu obiskal hudo bolnega 96-letnega brata Georga Ratzingerja. V ponedeljek se je vrnil v Rim, potem ko sta se na münchenskem letališču od njega poslovila predsednik bavarske vlade Markus Söder in bavarski državni minister za evropske zadeve Florian Herrmann.

Seewald je ob tem pojasnil: »Da se je od njega poslovil predsednik območne vlade, že danes kaže na zgodovinski položaj tega Bavarca, ki je po petsto letih kot prvi Nemec znova smel sesti na Petrov prestol.«

Tudi regensburški škof Rudolf Voderholzer je dejal, da to kaže na veliko povezanost bavarske deželne vlade z Benediktom XVI. Söder je v nagovoru omenil veliko čast in veliko veselje za Bavarsko. Upokojenemu papežu se je zahvalil za »znamenje človečnosti«, ki jo je z obiskom izkazal bolnemu bratu. Voderholzer je še dodal, da za obisk upokojenega papeža niso imeli pripravljenega nobenega protokola, zato so morali vse urejati na novo.

Seewald je pojasnil, da Benediktov obisk glede položaja upokojenega papeža do papeža Frančiška ni spremenil ničesar: »Papež je papež. Papeža v senci ali celo protipapeža nimamo.« Benedikt vedno zelo pazi, da svojemu nasledniku ne bi kjer koli prekrižal poti.

Na vprašanje, ali bi se Benedikt ob smrti svojega brata udeležil njegovega pogreba, je Seewald odgovoril: »Njegova krhkost se je še povečala. Toda, če rečemo, da pri Bogu ni nič nemogoče, bi morali v tem primeru dodati: in pri Josephu Ratzingerju, ki vedno znova počne stvari, ki si jih pred njim ni drznil še nihče, presenečenj ne smemo izključiti.«

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh