Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev »CSD« dejaven tudi v poletnih mesecih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 09. 2021 / 11:55
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 12:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev »CSD« dejaven tudi v poletnih mesecih
Kardinal Krajewski z enim od zdravnikov v Tor Bella Monaca FOTO: Vatican Media

Papežev »CSD« dejaven tudi v poletnih mesecih

Vatikanski »Center za socialno delo« ali apostolska elemozinerija v poletnih mesecih ni šel na dopust, pač pa se je med drugim posebej posvetil dvema izmed sedmih del usmiljenja: obiskovati jetnike in tolažiti žalostne.

Kot so v začetku septembra po navedbah Radia Vatikan zapisali v sporočilu za javnost, je poleg pomoči, ki jo redno nudijo kaplani, papežev »socialni delavec« kardinal Konrad Krajewski jetnikom v zaporih Regina Coeli in Rebibbia razdelil 15.000 sladoledov.

Apostolska elemozinerija se je v poletnih mesecih, ko morajo številne menze in človekoljubne ustanove omejiti svoje dejavnosti, posebej posvečala tudi drugim telesnim delom usmiljenja: nasičevanju lačnih, napajanju žejnih, oblačenju nagih, sprejemanju popotnikov in romarjev, obiskovanju in podpori bolnikov ter pokopavanju mrtvih. Zato so, kot vsako leto, tudi tokrat majhne skupine brezdomcev povabili na popoldanski izlet na morje ali jezero pri Castel Gandolfu ter na večerjo v piceriji.

Jezusovo oznanilo nam telesna in duhovna dela usmiljenja predstavlja zato, da bi lahko razumeli, ali živimo kot njegovi učenci ali ne.

Pozabili niso niti na najrevnejše prebivalce drugih držav, ki prek prošnje in posredovanja apostolskih nuncijev prejmejo zdravila, respiratorje in sanitetni material neposredno iz Vatikana, prek diplomatske pošte Svetega sedeža. V mesecu avgustu so kupili tomograf za Madagaskar v vrednosti približno 600.000 dolarjev, v treh najrevnejših državah pa so zaključili pripravo zdravstvenih ambulant v vrednosti 2.000.000 evrov, ki so bile obnovljene ali na novo zgrajene.

Sedež Apostolske elemozinerije v Vatikanu FOTO: Vatican Media

Kot je papež Frančišek zapisal v dokumentu Misericordiae Vultus, nam »Jezusovo oznanilo telesna in duhovna dela usmiljenja predstavlja zato, da bi lahko razumeli, ali živimo kot njegovi učenci ali ne.« Če veljajo za vsakega kristjana, »gre še za toliko bolj dragocena priporočila pri urejanju delovanja karitativnega urada svetega očeta«.

Vatikan podpira afganistanske begunske otroke v Rimu

Apostolska elemozinerija v Vatikanu nudi podporo tudi mladim afganistanskim beguncem, ki so po talibanski zasedbi Kabula s katoliškim duhovnikom in sestrami Misijonarkami ljubezni pripotovali v italijanski prestolnico. Otroci z različnimi težavami v telesnem in duševnem razvoju naj bi bili v Italiji deležni tudi izobraževanja. Zanje že od malega skrbijo redovnice matere Terezije, saj so se jim njihove družine v Afganistanu odpovedale.

V njihovi rimski rezidenci, v sestrski hiši Misijonark ljubezni v težavni rimski četrti Tor Bella Monaca, je begunske otroke iz Afganistana obiskal tudi kardinal Krajewski. Papeževega »socialnega delavca« sta spremljala dva zdravnika, ki sta otrokom opravila test za okužbo z novim koronavirusom in nekatere druge diagnostične preiskave. Kardinal Krajewski je zagotovil, da bo poskušal otrokom čim prej omogočiti nadaljevanje izobraževanja, kakršnega so bili deležni tudi pri redovnicah v Kabulu.

Nalaganje
Nazaj na vrh