Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev dan počitka v izobraževalnem središču

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 24. 07. 2013 / 06:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev dan počitka v izobraževalnem središču

Papežev dan počitka v izobraževalnem središču

Današnji program svetega očeta pa je povsem zapolnjen, čaka ga bogoslužje z okoli 40.000 verniki v Aparecidi in blagoslovitev centra za zdravljenje odvisnikov.

Papež Frančišek je včeraj v zgodnjih jutranjih urah (okoli 8. ure v ponedeljek zvečer po krajevnem času) ob začetku svojega potovanja po Braziliji zaključil svoj naporni dnevni program in se s helikopterjem iz guvernerske palače Guanabara odpravil v svoje bivališče v Riu de Janeiru, v škofijsko izobraževalno središče Sumare, ki leži na griču v severnem predelu tega brazilskega velemesta. »Danes pričenjamo čudovit teden v Riu. To je priložnost, da poglobimo svoje prijateljstvo z Jezusom Kristusom«, je sveti oče ob koncu svojega delovnega dne zapisal na socialnem omrežju Twitter.

Včerajšnji dan je papež pričel z bogoslužjem v kapeli izpbraževalnega središča. Na programu je imel še nekaj pogovorov s predstavniki Cerkve in civilne družbe, ki jih je sprejel v omenjenem središču.

Sicer pa je bil včerajšnji torek za papeža Frančiška dan počitka, saj ga danes čaka povsem zapolnjen program. V jutranjih urah po krajevnem času s helikopterjem poleti v Aparecido, ki leži 250 km zahodno od Ria. V Marijinem romarskem središču so pred šestimi leti sprejeli tudi upokojenega papeža Benedikta XVI. V tamkajšnji baziliki, največji cerkvi v vsej Latinski Ameriki, bo sveti oče ob 10. uri in trideset minut obhajal slovesno bogoslužje, ki ga bodo prenašali tudi na video zaslonih pred baziliko. Svetišče lahko sprejme okoli 10.000 vernikov, zunaj njega pa jih pričakujejo še približno 30.000.Ob 16. uri se bo papež vrnil v Rio de Janeiro, kjer bo ob pol sedmih zvečer blagoslovil novi center za zdravljenje odvisnikov v 'Hospital de Sao Francisco de Assis', kjer bo sveti oče pripravil tudi krajši nagovor.

Med svojim bivanjem v Riu de Janeiru papež Frančišek prebiva v stavbi 'Residencia Assuncao', ki je del stavbnega kompleksa izobraževalnega središča Sumare. Hiša je bila zgrajena v petdesetih letih prejšnjega stoletja, v zadnjih treh mesecih pa je bila deležna temeljite prenove. Vhodni portal izvira iz svetišča 'Sao Pedro dos Clerigos', ki je bilo blagoslovljeno leta 1740 v Riu, leta 1944 pa je bilo porušeno. V stavbi sta pred Frančiškom bivala že dva papeža: Janez Pavel II. v letih 1980 in 1997, pa tudi kardinal Joseph Ratzinger, kasnejši papež Benedikt XVI.

Papeževa soba meri okoli 45 kvadratnih metrov, opremo v belem pa predstavljajo pisalna miza, postelja, naslonjač in hladilnik. Frančišek bi lahko bival v najmanj dvakrat večjem dvosobnem stanovanju, vendar je izrazil željo, da želi bivati v sobi, kjer običajno prespijo tamkajšnji kardinali.

»Vemo, da si želi enake obravnave vsakega posameznika, na preprost način«, je dejala s. Terezinha, ki vodi rezidenco. Izobraževalno središče, v katerem svoja letna srečanja pripravlja tudi Brazilska škofovska konferenca, vodijo njene sosestre.

Poleg papeža Frančiška v stavbah izobraževalnega središča, ki leži sredi obširnega parka, do 29. julija biva tudi 40 članov papeževe ekipe iz Vatikana.

Vir: Kathpress

Foto: news.va


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh