Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev koledar za jesen 2022

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 08. 09. 2022 / 13:20
Oznake: Cerkev, Dogodek, Maša, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 15:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev koledar za jesen 2022
9. oktobra bo papež Frančišek razglasil dva nova svetnika. FOTO: Vatican Media

Papežev koledar za jesen 2022

Papež Frančišek kljub bolečinam v kolenih tudi v prihodnjih mesecih načrtuje več slovesnih bogoslužij, kot je razvidno iz bogoslužnega koledarja njegovih obveznosti, ki so ga danes objavili v Vatikanu.

Naslednji pomembnejši dogodek na programu je potovanje v Kazahstan od 13. do 15. septembra, kjer se bo sveti oče na svetovnem kongresu religij srečal z verskimi voditelji z vsega sveta. V nasprotju s pričakovanji je moskovski patriarh Kiril I. svoj obisk odpovedal.

Papež se bo med drugim srečal z mladimi, ki se bodo v Assisiju zbrali na dogodku Frančiškova ekonomija.

25. septembra bo Frančišek odpotoval v južnoitalijansko mesto Matera, kjer bo obhajal sveto mašo ob sklepu 27. narodnega evharističnega kongresa. Druga srečanja in dogodki na tem kratkem potovanju so bili v zadnjih dneh odpovedani, saj bodo na omenjeno nedeljo v septembru v Italiji izvedli parlamentarne volitve. Dan prej bo Frančišek obiskal Assisi, kjer se bo udeležil srečanja mladih ekonomistov, vendar tam bogoslužje s papežem ni predvideno.

Naslednje slovesno bogoslužje je predvideno 9. oktobra, ko bo sveti oče na Trgu sv. Petra v Vatikanu za svetnika razglasil italijanskega škofa in očeta migrantov Giovannija Battisto Scalabrinija (1839-1905) ter salezijanskega brata laika Artemida Zattija (1880-1951), ki je v Argentini znan kot »angelski bolničar«.

Na dan vseh vernih rajnih bo papež maševal za kardinale in škofe, umrle v preteklem letu.

11. oktobra popoldne je na programu sveta maša v spomin na papeža Janeza XXIII. (1958-63), in sicer ob 60. obletnici začetka drugega vatikanskega cerkvenega zbora (1962-1965), ki v Katoliški cerkvi velja tudi za 21. ekumenski koncil. Zasedanje je privedlo do korenitih sprememb, predvsem na področju bogoslužja, vloge laikov in ekumenizma.

November se začne s papeževim bogoslužjem na dan vseh vernih rajnih 2. novembra, ko bo Frančišek maševal za kardinale in škofe, umrle v preteklem letu.

Nalaganje
Nazaj na vrh