Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev obisk bo okrepil spoštovanje do kristjanov

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 03. 2021 / 12:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.03.2021 / 12:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papežev obisk bo okrepil spoštovanje do kristjanov

Papežev obisk bo okrepil spoštovanje do kristjanov

Nadškof Warda: večina Iračanov se ne zaveda, da v Iraku živijo staroselski kristjani.

FOTO: Vatican Media

Kaldejski nadškof v Erbilu, Bašar Warda, je prepričan, da bo papežev skorajšnji obisk v Iraku (med 5. in 8. marcem) v veliki meri prispeval k temu, da bo muslimanska večina bolj spoštovala maloštevilčno krščansko manjšino v državi. Večina Iračanov se niti ne zaveda, je pojasnil nadškof, da v Iraku živijo tudi staroselski kristjani: »Tukajšnji ljudje vedo zelo malo o nas. Upamo, da se bodo vedno bolj zavedali, kako nismo zgolj gostje, temveč staroselski prebivalci te dežele,« nadškofove besede povzemajo pri avstrijskem Kathpressu.

Nadškof je pojasnil, da je zgodovinski doseg Frančiškovega obiska za iraške kristjane izjemno velik. Vliva namreč veliko upanje za narod z večtisočletno zgodovino, ki je v svoji domovini potisnjen na rob, njegov obstoj pa je močno ogrožen. Cerkveni dostojanstvenik iskreno upa, da bo papeževo tokratno potovanje še močneje pritegnilo pozornost mednarodnih medijev in mednarodne skupnosti na stisko tamkajšnjih kristjanov.

Nadškof Warda veliko upov polaga v srečanje papeža Frančiška z velikim ajatolo Alijem al-Sistanijem v Nadžafu. Ta ima namreč zelo velik vpliv na šiitsko večino v državi. In medversko srečanje na planoti Ur, domovini Abrahama, kaže na to, da imamo kristjani, muslimani in judje v Abrahamu enega skupnih očetov.

Nadškof Warda je sicer priznal, da v Iraku živi veliko verskih skrajnežev, ki predvsem po družbenih omrežjih odločno nasprotujejo papeževemu obisku v državi: »Vse, kar prihaja z Zahoda, je za te ljudi nekakšna križarska vojna, papež pa je po njihovem mnenju vodja križarjev.« Toda predvsem mladi v Iraku se zavedajo, da papež prihaja kot poslanec miru in mu zato z veseljem izrekajo dobrodošlico.

Glede negotovih varnostnih razmer v državi je nadškof Warda opozoril na intenzivna prizadevanja tamkajšnjih oblasti, da bi imeli celoten položaj ves čas pod strogim nadzorom. Poleg tega se tudi papež dobro zaveda, da je to potovanje tvegano: »Papež ve, kam prihaja. Povsem zavestno bo pripotoval v deželo, ki jo zaznamujeta vojna in nasilje, saj želi tukajšnjim prebivalcem prinesti sporočilo upanja in miru.«

--------

Preberite tudi:
- Vatikan in muslimani o skrajništvu in nasilju
-
Nuncij Mitja Leskovar zaradi okužbe ne bo sprejel papeža

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh