Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papežev tajnik Gänswein bo nadškof in prefekt papeške hiše

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 12. 2012 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papežev tajnik Gänswein bo nadškof in prefekt papeške hiše

Nemec bo položaj prefekta prevzel od novoimenovanega ameriškega kardinala Harveya, med drugim pa bo odslej skrbel tudi za protokol med državniškimi obiski.

Papež Benedikt XVI. je svojemu osebnemu tajniku, šestinpetdesetletnemu Georgu Gänsweinu, podelil naziv prefekta papeške hiše (Casa Pontificia) in ga ob tem povzdignil v nadškofa, so minuli konec tedna sporočili iz Vatikana. Gänswein, ki prihaja iz Baden-Württemberga, v Vatikanu dela že od leta 1995, položaj prefekta pa prevzema od triinšestdesetletnega Američana Jamesa Michaela Harveya, ki ga je Benedikt XVI. ob zadnjem konzistoriju povzdignil v kardinala in mu namenil položaj višjega duhovnika rimske bazilike sv. Pavla izven obzidja.

Gänswein sodi med najbolj znane obraze v Vatikanu in obenem velja za enega najvplivnejših mož v ožjem papeževem krogu. Kot Harveyev naslednik bo Gänswein pristojen za uradni koledar papeževih obveznosti, za načrt avdienc in za protokolarno oskrbo med državniškimi obiski. Še naprej ostaja v ožjem papeževem delokrogu, vendar z večjimi pooblastili, z več pristojnosti in širšimi možnostmi delovanja.

Napredovanje bo utišalo govorice, da je Gänsweinovi karieri močno škodovala afera Vatileaks, ker naj bi tajnik ne dovolj pozorno nadzoroval delovanje papeževega majordoma Paola Gabrieleja.

Imenovanje papeževega osebnega tajnika na vrh papeške prefekture ni nič neobičajnega. Tudi Janez Pavel II. je svojega tajnika Stanislava Dziwisza leta 1998 imenoval za škofa in obenem za soprefekta papeške hiše. To imenovanje naj bi še trdneje povezalo osebni papežev urad in prefekturo. Obe ustanovi namreč skrbita za uradni koledar papeževih obveznosti, vendar z različnih vidikov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh