Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa nedelja v Maroku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 04. 2019 / 10:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2019 / 08:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževa nedelja v Maroku

Obisk kmetijskega socialnega centra, srečanje s posvečenimi osebami in sklepno bogoslužje.

Papež Frančišek je včerajšnji dan v Maroku začel z obiskom kmetijskega socialnega centra v Témari , kjer so ga sprejele redovnice vincencijanke in njihovi sodelavci. Redovnice ljudem v stiski nudijo zdravstveno in svetovalno pomoč, možnost izobraževanja, predvsem opismenjevanja, ter prehrano v tamkajšnji menzi. Otrokom nudijo tudi islamski verski pouk, saj muslimani v Maroku predstavljajo občutno večino.

Sveti oče je pozdravil vsakega izmed otrok, za katere skrbijo v centru, in njihove družine, od njih pa je v dar prejel šopek rož. V tej človekoljubni ustanovi je skupno oskrbovanih okoli 150 otrok.

Srečanje s posvečenimi osebami: kristjan v Maroku je živ zakrament dialoga

Po obisku kmetijskega socialnega centra se je papež v stolni cerkvi v Rabatu srečal s tamkajšnjimi duhovniki, redovniki in redovnicami ter predstavniki Ekumenskega sveta Cerkva. Po nagovoru je skupaj z njimi zmolil opoldansko molitev angelovega češčenja.

Papež je spomnil, da je kristjanov v Maroku zelo malo, kar pa v njegovih očeh ni težava, saj so kristjani na teh področjih kot koščki kvasa, pomešani »v veliko količino moke« drugih veroizpovedi. Njihovega poslanstva zato ne določa število ali količina prostora, ki ga zasedajo, ampak njihova sposobnost, da povzročajo in spodbujajo spremembe. Poti poslanstva pa ne vodijo preko prozelitizma, temveč, kot je dejal Benedikt XVI., »Cerkev se ne širi s prozelitizmom, ampak s privlačnostjo pričevanja«.

Cerkev mora vstopati v dialog zaradi zvestobe Gospodu in kristjan mora biti v teh pokrajinah živ zakrament dialoga, »krotak in iz srca ponižen«. Dialog sčasoma postane molitev, ki ne razlikuje, ne ločuje in ne izključuje, ampak postane odmev življenja bližnjega.

Ekumenizem dobrote in dialog bratstva

Različne krščanske veroizpovedi v Maroku je papež pozval k ekumenizmu dobrote, da bi lažje stopili tudi na pot dialoga in sodelovanja z muslimani in vsemi ljudmi dobre volje.

Po nagovoru v rabatski stolnici je papež Frančišek z vsemi navzočimi zmolil opoldansko molitev angelovega češčenja.

Sklepno bogoslužje: dialog presega razlike

V nagovoru med sklepnim bogoslužjem je papež katoliško manjšino v Maroku pozval h kulturi bratstva in usmiljenja. Kot je dejal, bi morale biti krščanske skupnosti v islamskem svetu »oaze usmiljenja«. Svete maše na stadionu princa Moulaya Abdellaha se je udeležilo okoli deset tisoč vernikov več kot šestdesetih različnih narodnosti.

Po papeževih besedah naj bi v drugih ljudeh vedno videli »brate in sestre«. V skupnostih se namreč pogosto pojavi napetost in kot starejši brat iz svetopisemske prilike o izgubljenem sinu se sprašujemo, »kdo ima pravico, da ostane med nami?«; s tem pa pravzaprav ubesedimo Kajnovo bratomorno vprašanje: »Sem mar jaz varuh svojega brata?« Sveti oče je katoličane opogumil, naj skupaj z muslimani stopajo po poti dialoga in medsebojnega sodelovanja, s čimer bodo pokazali »univerzalno bratstvo, ki izvira iz Boga«. Kristjani v Maroku naj bodo »služabniki upanja, ki ga svet tako močno potrebuje«.

Kristjan ve, da je v Očetovi hiši veliko bivališč

Papež je kljub »mnogim okoliščinam, ki lahko povzročijo ločitve in spore«, vernike spodbudil, naj gledajo Očetovo srce, ker se edino na tak način lahko vsak dan prepoznamo kot bratje. To prostrano obzorje nam lahko pomaga preseči naše »kratkovidno razdiralno razmišljanje«, da bomo zmogli doseči pogled, ki ne zatemnjuje ali zanika naših razlik in si ne prizadeva za prisilno edinost ali tiho potiskanje na obrobje. »Kristjan ve, da je v Očetovi hiši veliko bivališč. Zunaj ostanejo le tisti, ki ne želijo deliti njegovega veselja,« je pojasnil Frančišek.

Obenem je opozoril pred sovraštvom in maščevanjem kot sredstvoma za dosego hitre in učinkovite pravičnosti: »Izkušnja nam pravi, da sovraštvo, maščevanje in izdajstvo ne povzročijo drugega, kakor da ubijejo dušo naših ljudi, zastrupljajo upanje naših otrok, uničujejo in odstranjujejo vse, kar ljubimo.«

Zahvala za obisk Maroka ter povabilo k dialogu in sodelovanju

Ob koncu svete maše se je papež Frančišek kralju in oblastem ter tamkajšnjim škofom in duhovnikom zahvalil za obisk Maroka, maroškim kristjanom pa za pripravljenost, da vztrajajo na poti dialoga »z našimi brati in sestrami muslimani«.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh