Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papeževa pot v Sveto deželo

Objava: 09. 02. 2009 / 13:22
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papeževa pot v Sveto deželo

Zaradi napetosti, ki jih je v katoliško-judovskem dialogu sprožilo dogajanje, povezano z umikom ekskomunikacije štirih lefebvrovskih škofov, zlasti enega med njimi, ki “slovi” po zanikanju holokavsta, so se v javnosti pojavile govorice o ogroženosti za maj predvidenega obiska papeža Benedikta XVI. v Sveti deželi. Sodeč po današnjem pisanju italijanskega dnevnika Il Giornale, pa ta papeževa pot, čeprav uradno še ni potrjena, ne le ni ogrožena, temveč dobiva vedno bolj konkretne obrise.

Po pisanju italijanskega dnevnika naj bi se papež prve dni obiska, in sicer od 8. do 11. maja, mudil v Jordaniji, drugi del obiska – do 11. do 15. maja – pa naj bi preživel v Izraelu in na palestinskih področjih. Takšna “programska shema” je precej podobna tisti, kakršna je bila pripravljena za obisk papeža Janeza Pavla II., ko je marca 2000 prav tako obiskal Jordanijo, Izrael in palestinska območja.

Tridnevno bivanje Benedikta XVI. v Jordaniji naj bi zaznamovali predvsem obisk gore Nebo, s katere je Bog Mojzesu pokazal Obljubljeno deželo, v Amanu obisk tamkajšnje mošeje, maša na stadionu v jordanskem glavnem mestu in obisk kraja Jezusovega krsta ob reki Jordan. Na dnevnem redu izraelsko-palestinskega dela potovanja pa naj bi bili obisk muzeja holokavsta Yad Vashem in Zidu objokovanja, nekatera politična srečanja (npr. z izraelskim predsednikom Peresom in palestinskim predsednikom Abasom), srečanje z izraelskim nadrabinom, obisk cerkve Božjega groba, Dvorane zadnje večerje in maša v bližini vrta Getsemani. Iz Jeruzalema naj bi papež odpotoval še v Nazaret in v palestinski Betlehem, kjer naj bi obiskal begunsko taborišče in maševal na prostem.

Naj k temu dodamo še vest, da je izraelski nadrabinat, ki je zaradi “primera Williamson” zagrozil s pretrganjem katoliško-judovskega verskega dialoga, ki teče od leta 2002 – naslednje, t. j. osmo tovrstno srečanje je predvideno za prve dni marca –, to odločitev očitno spremenil. Po poročanju agencije Kathpress je predsednik judovske dialoške komisije rabin David Rosen potrdil, da bo do srečanja v Vatikanu po številnih pojasnilih s katoliške strani glede odnosa do judovstva in holokavsta vendarle prišlo. Rabin Rosen se je ob tem dotaknil tudi načrtovanega papeževega obiska v Izraelu, ki je po njegovih besedah “za Vatikan pomembnejši kot kdajkoli prej”.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh