Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pariška stolnica Naše Gospe bo praznovala 850 let

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 12. 2012 / 09:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Pariška stolnica Naše Gospe bo praznovala 850 let

Jutrišnje slovesno bogoslužje pod vodstvom pariškega kardinala Andréja Vingt-Troisja pomeni začetek jubilejnih slovesnosti.

Pariška stolnica Notre Dame bo stara 850 let. Jutri zvečer v francoski prestolnici pričnejo s slovesnostmi ob jubileju, in sicer z bogoslužjem pod vodstvom pariškega kardinala Andréja Vingt-Troisja, kot je za nemško katoliško agencijo sporočila organizacija '850 let Notredamske stolnice'. Na odprtju jubilejnih slovesnosti pričakujejo francoskega notranjega ministra Manuela Vallsa, pariškega župana Bertranda Delanoeja, in druge predstavnike javnega in verskega življenja v Franciji. Jubilej bodo obhajali pod pokroviteljstvom francoskega predsednika Francoisja Hollandea.

Ob jubileju stolnice, s katere gradnjo so pričeli leta 1163, zaključena pa je bila leta 1345 po štirih gradbenih fazah in sodi v obdobje na prehodu iz romanike v gotiko, načrtujejo številne slovesnosti. Pariško stolnico vsako leto obišče okoli 14 milijonov ljudi, kar jo uvršča med najbolj obiskane evropske spomenike. Ob jutrišnjem začetku praznovanj bodo na trgu pred cerkvijo posvetili 'jubilejno pot', ki bo obiskovalce popeljala v zgodovino cerkve, prikazovala pa bo tudi umetniške dejavnosti. Na ogled bo do sredine novembra prihodnje leto.

Januarja bodo v Franciji izdali jubilejne poštne znamke s podobo znamenite stolnice. Poleg tega bo svetišče dobilo nove zvonove, ki naj bi jih posvetili februarja prihodnje leto, prvič pa naj bi zadoneli na predvečer cvetne nedelje. Ob svetovnem dnevu orgel meseca maja bodo v pariški stolnici obnovili velike orgle, v sodelovanju z mestom Parizom pa so predvideni številni koncerti, razstave in predavanja.

Pobudo za gradnjo stolnice je leta 1163 dal tedanji pariški škof Maurice de Sully, svetišče pa so gradili skoraj dvesto let. S svojim petladijskim, okoli 130 m dolgim notranjim prostorom, ki nudi prostor za skoraj deset tisoč ljudi, sodi pariška Notre Dame – Naša ljuba Gospa iz Pariza – med največja francoska svetišča.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh