Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Park vojaške zgodovine

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 14. 10. 2011 / 07:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Park vojaške zgodovine

V Parku vojaške zgodovine Pivka, ki letos praznuje pet let delovanja, pripravijo vsako leto v septembru festival vojaške zgodovine. Leta 2007 so obiskovalcem prikazali bitko med Nemci in zahodnimi zavezniki, ki bi se med drugo svetovno vojno ob drugačnem spletu okoliščin lahko razbesnela na Postojnskih vratih. Naslednje leto so se spomnili devetdesete obletnice konca prve svetovne vojne, leta 2009 so pripravili ponazoritev bitke, ki se je ob prihodu Francozov leta 1809 bíla pri Razdrtem, lani pa so hoteli pričarati čas turških vpadov, a je osrednjo prireditev odneslo deževje.

Tudi 5. festival vojaške zgodovine, ki bo letos od 16. do 18. septembra, bo zaznamovala voda, saj je njegova osrednja tema podmorničarstvo. Festivalsko dogajanje se bo začelo v petek, 16. septembra, ob 19.30 z okroglo mizo (njen naslov razkriva geslo križanke na sosednji strani). V soboto, 17. septembra, bodo na programu vodeni ogledi utrdbe Alpskega zidu na Primožu, predstavitev plastičnega maketarstva in paintball turnir. Ob 18. uri pa bodo odprli razstavo o podmorničarstvu, ki jo je pripravil Pomorski muzej Sergeja Mašere iz Pirana.

Dogajanje v nedeljo, 18. septembra, bo še zanimivejše, saj bodo na programu tudi sejem militarij in domačih izdelkov, vožnje z oklepniki 8x8 Svarun in predstavitev potapljaške opreme 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske. Kulturno-zgodovinsko društvo Triglav bo uprizorilo igro »Oklep ‘91«, vrhunec festivalskega dogajanja pa bo odprtje prenovljene jugoslovanske podmornice P-913, ki so jo v Pivko pripeljali spomladi.

Obiskovalci si bodo lahko vse dogodke v okviru 5. festivala vojaške zgodovine ogledali brezplačno. V nedeljo, 18. septembra, bo mogoče parkirati v središču Pivke in pri novi vojašnici v Pivki. Parkirna mesta bodo označena, za obiskovalce bo organiziran tudi brezplačen avtobusni prevoz. Natančen program festivalskega dogajanja je objavljen na www.parkvojaskezgodovine.si.


Nalaganje
Nazaj na vrh