Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pasijonski dan v Škofji Loki [FOTO]

Objava: 13. 03. 2024 / 13:10
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2024 / 13:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pasijonski dan v Škofji Loki [FOTO]
Kapucin br. Jožko Smukavec, Helena Janežič, urednica zbornika, ter župan Škofje Loke Tine Radinja. FOTO: Tatjana Splichal

Pasijonski dan v Škofji Loki [FOTO]

V Sokolskem domu v Škofji Loki je v torek, 12. marca, v okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona potekal Pasijonski dan. Predstavili so zbornik Pasijonski doneski in odprli razstavo Križevega pota.

Predstavitvi tokratnega, že 19. zbornika Pasijonski doneski je sledilo odprtje razstave Križevega pota akademskega slikarja mag. Črtomirja Freliha, ki bo v Sokolskem domu na ogled do 21. aprila.

Razstava Križevega pota Črtomirja Freliha. FOTO: Tatjana Splichal

»Nabiranje pasijonske kondicije«

Pasijonski dan, ki je potekal v organizaciji Zavoda 973 in Občine Škofja Loka, so že tradicionalno glasbeno popestrili učenci in profesorji Glasbene šole Škofja Loka. V pozdravnem nagovoru se je župan Tine Radinja zahvalil vsem organizatorjem in podpornikom pomembnega kulturnega dogodka, ki se mu pridružuje vse več sodelavcev in geografsko zajema čedalje širše škofjeloško območje. Povedal je, da v pripravi na prihodnjo uprizoritev Škofjeloškega pasijona leta 2026 Dnevi Škofjeloškega pasijona mestu prinašajo nov utrip in mu pomagajo »nabirati pasijonsko kondicijo«.

FOTO: Tatjana Splichal

Že 19. zbornik Pasijonski doneski

Zbornik Pasijonski doneski je predstavila urednica Helena Janežič, predsednica Muzejskega društva Škofja Loka. Povedala je, da ta z novimi spoznanji o Škofjeloškem pasijonu in dopolnjevanjem obstoječih »vsako leto prinaša vsaj 200 strani zanimivega postnega branja, ki se lahko raztegne v veliko noč«. Zbornik, ki izhaja od leta 2006 (od 2009 pod imenom Pasijonski doneski) in ga je do leta 2017 urejal Alojzij Pavel Florjančič, prinaša strokovne prispevke, pasijonske pesmi, kronologijo pasijonskih dogajanj … in to ne le z območja Škofje Loke, ampak tudi iz širšega slovenskega in evropskega prostora.

Helena Janežič je urednica zbornika Pasijonski doneski in predsednica Muzejskega društva Škofja Loka. FOTO: Tatjana Splichal

Besede, razgledi, podobe

Uvodniku, ki ga je tokrat napisal kapucin br. Jožko Smukavec, sledijo štirje vsebinski sklopi: Pasijonske besede, Pasijonski doneski, Pasijonski razgledi in Pasijonske podobe. V prvem poetično meditacijo jezuita p. Vladimirja Kosa (1924–2022) spremljajo slike križevega pota, kot jih je za slovensko cerkev v Sydneyu ob slovenski osamosvojitvi naslikal arhitekt Cvetko Mejač (1914–1992). Slednjega v posebnem prispevku predstavi frančiškan p. Ciril Božič.

Strokovne izsledke za donske letos so pripravili dr. Ana Lavrič (o motivu Kristus v stiskalnici), dr. Matija Ogrin in dr. Luka Vidmar (o svetih stopnicah pri Sv. Joštu nad Kranjem in z njimi povezane pobožnosti), Urša Kocjan (o zbirki podobic z motivi Kristusovega trpljenja, ki jih hranijo v NUK), p. dr. Andraž Arko (o Duviverovem filmu Golgotha iz leta 1935), Alojzij Pavel Florjančič (o prvih povojnih uprizoritvah Škofjeloškega pasijona v režiji Petra Jamnika) in dr. Andrej Misson (o glasbeni opremi omenjenih uprizoritev).

Pasijonski razgledi se s prispevki Eme Nunar, dr. Urške Florjančič, Agate Pavlovec, Jožefa Kozela, Franza Miehla, mag. Andreje Ravnihar Megušar in Jerneja Tavčarja iz škofjeloškega razpirajo v širši slovenski in evropski prostor. Zbornik pa v podobah sklepajo fotografije razstavljenih monotipij križevega pota mag. Črtomirja Freliha ter spremno besedilo Dejana Mehmedoviča.

Pestro pasijonsko dogajanje v Škofji Loki

Letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona so se na prvo postno soboto, 17. februarja, začeli s Pasijonskim romanjem na Brezje in Postnimi delavnicami slikanja postnega prta v Stari Loki. Sledil je Koncert duhovniškega okteta Oremus v Žabnici v sredo, 6. marca, o katerem smo že poročali (https://www.druzina.si/clanek/koncert-duhovniskega-okteta-oremus-v-zabnici). Od 9. marca do 6. aprila je v Nunski cerkvi v Škofji Loki na ogledal razstava Pasijonske miniature. Sinoči je sledil Pasijonski dan s predstavitvijo pasijonskega zbornika in odprtjem pasijonske razstave.

FOTO: Tatjana Splichal

V petek, 15. marca, bodo v Selcih po večerni sveti maši ob 19. uri izvedli avtorsko pasijonsko igro Pasijon po človeštvu in človeških rokah, teden dni zatem, 22. marca, pa se bo v cerkvi sv. Jurija v Stari Loki ob 19. uri začel Pasijonski večer 2024 z naslovom Cvetana Priol – Pričevalka križane ljubezni. V soboto, 23. marca, bodo med 9. in 13. uro na Mestnem trgu v Škofji Loki potekale Pasijonske delavnice izdelave butaric ter pokušina postnih jedi, na Cankarjevem trgu pa izdelava butare velikanke. Na veliki petek, 29. marca, se bo ob 15. uri v župnijski cerkvi sv. Jakoba začel križev pot, ki bo potekal po starem mestnem jedru Škofje Loke, na velikonočni ponedeljek pa organizatorji ob 19.30 vabijo v Nunsko cerkev na Velikonočni koncert Orkestra Amadeo z dirigentom Tilnom Drakslerjem.

Dnevi Škofjeloškega pasijona se bodo tokrat sklenili pri kapucinih

Sklepna dogodka Dnevov Škofjeloškega pasijona pripravljajo bratje kapucini. V petek, 12. aprila, ob 19.30 vabijo v kapucinsko cerkvi sv. Ane na Pot odrešenja, kjer bo ob pasijonskih slikah o Škofjeloškem pasijonu razmišljal jezuit p. Marjan Kokalj, sledila bo gostujoča pasijonska igra iz Selc. V soboto, 20. aprila, pa se bo ob 17. uri začel že tradicionalni Romualdov dan, ki bo z zanimivimi gosti in programom potekal v kapucinski cerkvi sv. Ane in v Kapucinskem samostanu Škofja Loka.


Kupi v trgovini

Postni čas
Sedem Jezusovih besed na križu
Molitveniki
8,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh