Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Izrael in Jordanijo poziva k razumni politiki

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 01. 2013 / 20:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Izrael in Jordanijo poziva k razumni politiki

Poziv patriarha Twala z upanjem na korak v smeri večjega razumevanja in mirovne rešitve.

Po volitvah v Jordaniji in Izraelu latinski patriarh v Jeruzalemu, Fouad Twal, zmagovalne stranke poziva k vodenju razumne politike. Izraelsko povezavo med dosedanjim predsednikom vlade Benjaminom Netanjahujem in sredinsko stranko 'Yesh Atid' Yaira Lapida je Twal minuli teden označil kot 'korak v smeri večjega razumevanja in mirovne rešitve' s Palestinci.

V luči parlamentarnih volitev v Jordaniji sredi minulega tedna pa je patriarh Twal pozval opozicijsko muslimansko bratovščino, naj prenehajo z blokiranjem političnih nasprotnikov. 'Islamska akcijska fronta' je namreč pozvala k bojkotu volitev.

Po uradnih navedbah je svoj glas kljub temu oddalo 56,7 % izmed 2,2 milijona registriranih volilcev. Patriarh Twal je dejal, da deželo čakajo veliki izzivi in izrekel pohvalo vladi, ki naj bi nakazala smer za izvedbo pomembnih in potrebnih reform.

Kralj Abdulah II. je jordanski parlament lanskega oktobra razpustil in sklical nove volitve. Zaradi naraščajočih napetosti v deželi želi monarh poslancem dati večje pristojnosti, s čimer bi zagotovil svoj lastni položaj. Po mnenju opazovalcev pa po volitvah ni pričakovati večjih sprememb. Dodatni povod za nadaljne spore prinaša tudi doslej okoli 300.000 sirskih beguncev, saj so po navedbah tamkajšnjih medijev begunska taborišča v Jordaniji že povsem zasedena.

Patriarh Twal je v svojem pozivu izrazil tudi zahtevo po prenehanju nasilja v Siriji, za kar je po njegovih besedah potreben 'pogum za dialog in pogajanja'. Twal pričakuje, da si bodo vsi pristojni za posredovanje prizadevali za konstruktivni dialog s konfliktnimi stranmi.

Patriarh je posebej pohvalil prizadevanje Cerkva na omenjenem področju. Te v času trpljenja in stiske neutrudno pričujejo o ljubezni do bližnjega in bratski skrbi sredi na videz brezupnega položaja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh