Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril I. zadovoljen z izboljšanjem katoliško-pravoslavnih odnosov

Objava: 24. 07. 2012 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Patriarh Kiril I. zadovoljen z izboljšanjem katoliško-pravoslavnih odnosov

Moskovski patriarh se je sestal z italijanskim premierjem Montijem.

Ruski pravoslavni patriarh Kiril I. je pohvalil sodelovanje z rimokatoliško Cerkvijo. V preteklih letih so se odnosi med katoličani in pravoslavnimi vidno izboljšali, je patriarh dejal na srečanju s predsednikom italijanske vlade Mariem Montijem minulo nedeljo v Moskvi. “V številnih vprašanjih smo istega mnenja, predvsem na področju pastorale v življenju sodobnega človeka”, je tiskovni urad moskovskega patriarhata navedel besede svojega poglavarja. Ta tematika je v bilateralnem dialogu Cerkva najpomembnejša, saj je neposredno povezana z življenjem posameznika.

Patriarh je dodal, kako to seveda ne pomeni, da so ‘vsi problemi, ki smo jih podedovali iz preteklosti’, povsem nepomembni. Prej bi lahko rekli, ‘da je naša pozornost usmerjena v trenutne žgoče težave, ki pestijo življenje sodobnega kristjana, tako pravoslavnega kot katoličana’. Obe veroizpovedi poročata o duhovni krizi, ki je tesno povezana z razkrojem tradicionalnih moralnih vrednot.

Ruska pravoslavna in katoliška Cerkev si skupaj prizadevata za prisotnost kristjanov v javnem prostoru, je poudaril Kiril I. Opozoril je na postopek Evropskega sodišča za človekove pravice, kjer so odločali o tem, ali smejo v italijanskih šolah na stenah viseti znamenja križa. Njegova Cerkev in ruska država sta igrali ‘zelo dejavno vlogo’, ko je sodišče v Strassbourgu svojo prvotno razsodbo o prepovedi preneslo na drugostopenjsko sodišče.

Od političnega preobrata v devetdesetih letih prejšnjega stoletja obstajajo cerkveno politični problemi med rusko pravoslavno in rimokatoliško Cerkvijo. Povezani so predvsem z ustanavljanjem rednih katoliških cerkvenih struktur na področju nekdanje Sovjetske zveze, ki jo ruska pravoslavna Cerkev priznava kot svoje kanonsko ozemlje.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh