Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Kiril: ruski olimpijci so pokazali pošten šport

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 17. 08. 2021 / 08:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 09:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Kiril: ruski olimpijci so pokazali pošten šport
Moskovski patriarh Kiril FOTO: Vatican Media

Patriarh Kiril: ruski olimpijci so pokazali pošten šport

Teden dni pred uradnim začetkom paraolimpijskih iger v svetu še vedno odmevajo zgodbe z nedavno zaključene letne olimpiade v Tokiu.

Ruskim športnikom, ki tokrat niso smeli nastopati pod zastavo svoje države, je ob vrnitvi v domovino za vse dosežene uspehe iskreno čestital tudi moskovski patriarh Kiril. V nagovoru olimpijcem med sprejemom na moskovskem Rdečem trgu je spomnil, kako športniki in športnice iz Rusije v zadnjem času, tudi na olimpijskih igrah, po njegovem mnenju iz političnih razlogov niso bili deležni primernega odnosa. Kljub temu so dokazali, tako moskovski patriarh, da Rusija podpira in spodbuja pošten šport.

Ruski olimpijci so dokazali, da Rusija podpira in spodbuja pošten šport.

Športniki in športnice so Rusijo na tem mednarodnem tekmovanju primerno zastopali, kljub težkim pogojem, v kakršnih so bili športni boji izpeljani, je pojasnil patriarh Kiril. Ruske športnike je pohvalil, da so se »junaško« borili za zmago, pokazali neuklonljivo voljo ter si ves čas bivanja v japonski prestolnici izkazovali pristno solidarnost in medsebojno podporo.

»Šport žal ni vedno ločen od politike, o tem smo se lahko prepričali ob spremljanju tokratnih olimpijskih iger,« je še dejal moskovski patriarh. Toda nobena politična ovira ne more omalovaževati uspeha ruskih športnikov. Ti so na tokratnih olimpijskih igrah vsemu svetu pokazali, »da so temelji ruskega športa predvsem v želji, da bi s poštenim bojem dosegli kar najboljše rezultate«. Zmago si namreč zasluži le tisti, je pojasnil cerkveni dostojanstvenik, ki s spoštovanjem pristopi do svojega nasprotnika.

Zmago si zasluži le tisti, ki s spoštovanjem pristopi do svojega nasprotnika.

Ozadje patriarhovih izjav: Rusija na letnih olimpijskih igrah 2021 v Tokiu zaradi številnih dopinških škandalov ni smela sodelovati. Neobremenjeni športniki iz te države so smeli na olimpijskih igrah nastopiti kot »nevtralni« udeleženci. Ob predstavitvi nastopajočih in morebitni zmagi pa ni smela zadoneti ruska himna, prireditelji niso smeli izobesiti ruske zastave in športnikom ni bilo dovoljeno nositi oblačil državnih reprezentanc. Enaki pogoji za Rusijo veljajo tudi na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2022.

Moskovski patriarh je v svojem nagovoru še poudaril, da se še vedno čuti blizu tudi vsem športnikom in športnicam iz Ukrajine, Belorusije, Kazahstana, Moldavije »in drugih držav, ki so bile še nedavno del naše velike domovine«. Kratek nagovor patriarha Kirila so dokumentirali tudi na spletni strani Moskovskega patriarhata.

Nalaganje
Nazaj na vrh