Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh Sako za ločitev Cerkve in države v Iraku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 17. 03. 2021 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2021 / 12:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh Sako za ločitev Cerkve in države v Iraku

Patriarh Sako za ločitev Cerkve in države v Iraku

»Ne bo prihodnosti, če bomo vzpostavili versko utemeljen sistem kvot, razredov in preprek med državljani.«

FOTO: Vatican Media

Kaldejski patriarh kardinal Louis Raphael I. Sako si želi, da bi Irak, ki ga je v začetku letošnjega marca obiskal tudi papež Frančišek, dobil civilno ustavo z enakimi pravicami in zakoni za vse državljane. »Ne bo prihodnosti, če bomo vzpostavili versko utemeljen sistem kvot, razredov in preprek med državljani,« je po navedbah avstrijskega Kathpressa v televizijskem pogovoru za kurdsko postajo Rudaw pojasnil voditelj vzhodne Katoliške cerkve.

Kardinalu Sakoju se zdi »bolno in sterilno«, da se državljanstvo deli na več razredov. Če si Irak želi razvoja, bi se moral učiti predvsem od Zahoda in drugih bližnjevzhodnih držav, ki so uvedle posvetni civilni sistem ter ločitev med Cerkvijo in državo.

Število kristjanov zaskrbljujoče upada

Sako je v omenjenem pogovoru izrazil veliko zaskrbljenost zaradi močno upadlega števila kristjanov v državi. Od poldrugega milijona v času padca režima Sadama Huseina jih je v Iraku ostalo le še okoli 500.000, ki živijo predvsem v Bagdadu, Basri, Kirkuku in na kurdskih avtonomnih območjih. »Sanje Iračanov po letu 2003 so bile bogata dežela, v kateri bi vladali varnost, stabilnost, napredek, služenje in spoštovanje,« tako kardinal Sako. Zgodilo pa se je ravno nasprotno.

Ob vseh napadih in ugrabitvah so kristjani v Iraku izgubili zaupanje v prihodnost, stabilnost in sožitje v državi. Medtem ko so se premožnejši med njimi odselili na Zahod, se tisti, ki so ostali, ne počutijo več kot enakovredni državljani.

Milice, tudi krščanske, povzročajo zgolj škodo

Patriarh je izrazil tudi svoje nasprotovanje do krščanskih in drugih milic, ki povzročajo več škode kot koristi. Irak se je na ta način razvil v razdeljeno državo pod nadzorom različnih milic. Pojav je prava »katastrofa« in bi ga bilo nujno treba odpraviti. »Ta zmeda se mora končati,« je zatrdil tudi kaldejski patriarh.

Pohvalno pa se je izrazil glede Kurdske avtonomne pokrajine, kjer ne delajo razlik med narodnostnimi skupinami in kjer vladajo stabilne in varne razmere. Kurdska pokrajina na tem območju igra »pionirsko vlogo«.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh