Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Patriarh tolažil skesanega Kalašnikova

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 15. 01. 2014 / 10:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Patriarh tolažil skesanega Kalašnikova

Patriarh tolažil skesanega Kalašnikova

Pokojni konstruktor je Kirilu pisal o duševnih bolečinah, ker je njegovo orožje pokončalo toliko človeških življenj.

Legendarni konstruktor jurišne oz. avtomatske puške AK-47 Mihail Kalašnikov je pred smrtjo v lanskem decembru moskovskem patriarhu Kirilu I. priznal, kako ga pestijo občutki krivde. Kot je Kalašnikov zapisal v pismu, iz katerega so nekatere odlomke minuli konec tedna objavili ruski mediji, je trpel »neznosne duševne bolečine« ob misli, da je orožje, ki ga je sam razvil, pokončalo toliko človeških življenj.

Tiskovni predstavnik patriarha Aleksander Volkov je po navedbah časnika pojasnil, da je Kiril I. takrat 93-letnemu Kalašnikovu poslal pomirjujoč odgovor: če orožje služi zaščiti domovine, Cerkev podpira tako konstruktorja kot tudi borce. »Orožje je razvil za obrambo svoje domovine, ne pa za savdsko-arabske teroriste«, je po navedbah tamkajšnjih medijev izjavil Volkov.


Kalašnikov naj bi se, kot so poročali ruski mediji, približno pol leta pred smrtjo obrnil na rusko pravoslavno Cerkev. V svojem pismu je izrazil svoj dvom v prihodnost Rusije in celotnega človeštva. »Število cerkva in samostanov v naši deželi narašča, toda zlo prav nič ne popušča«, je zapisal »v somraku mojega zemeljskega življenja«. »Dobro in zlo drug ob drugem živita v srcih mnogih ljudi« in sta drug drugemu podrejena«, je bila Kalašnikova pesimistična ocena. Luči in sence, dobro in zlo, to so nasprotja, ki pa očitno ne morejo obstajati eden brez drugega. »Ali je mogoče, da je takšen red postavil Bog?«, se je spraševal sloviti konstruktor orožja.

Leta 1919 rojeni Mihail Kalašnikov je avtomatsko puško AK-47 razvil leta 1947, dve leti kasneje jo je pričela uporabljati sovjetska vojska. Skupaj s kasnejšimi, dopolnjenimi modeli je bilo doslej izdelanih okoli sto milijonov primerkov tega orožja. Kalašnikov je v starosti 94 let umrl 23. decembra lani.

Vir: Kathpress / Wikipedia

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh